Az Europa Varietas Institute magyar nyelvű blogja, uniós szakpolitikákról, konferenciákról, biztonságpolitikáról, diplomáciai eseményekről

You are here

Magyar "túsz-szabadítás" Nigériában

Október 21-én Nigériában egy német hajón dolgozó magyart és öt társát rabolták el a kalózok.

"Kiszabadítottuk a magyar túszt" és nem "kifizettük a váltságdíjat", szólnak a hírek, azt sugallva, mintha itt valami tényleges kiszabadítási akció lett volna. Az illetékesek nagyon valószínű, hogy megint nem mondanak igazat. Ami történt, történik ilyenkor az az, hogy elküldtek egy profi túsztárgyalót (ilyennel rendelkezik Magyarország) és kifizette a magyar állam a kalózok által kért összeget. Jó esetben ebből kicsit sikerült alkudni.

A TEK vezér (ismét) nem mondott igazat ("sem most, sem korábban nem fizettek a túszokért cserébe"). Ha a mondat első felének igazságtartalmán még eltöprengene az ember, a második részét olvasva már biztos lehetünk abban, hogy az egész hazugság. Si tacuisses...
Tegyük hozzá rögtön, hogy ez most a bocsánatos fajta hazugság, nem is nagyon tehetne más nyilatkozatot. Hivatalból ugyanis ilyenkor az a protokoll, hogy mindig tagadni kell, ha az állam fizet. (Szép is lenne, ha elterjedne, hogy XY állam bizony fizet, mint a katona. Megnőne a "kereslet" az adott állam polgáraira.)

Nem volt itt semmilyen túszkiszabadítási hadművelet, vagy ilyesmi, a TEK szervezeti felépítése miatt erre teljesen alkalmatlan - miközben számos tehetséges, profin kiképzett taggal is rendelkezik - de amatőrei maximum Skywalkert tudják lekapcsolni a gólyabálon. (Sajnáljuk a jobb sorsra érdemes rendőr-kollégákat a soraikban.) De kell a parasztvakítás, melldöngetés.

Mellesleg ilyenkor tényleg az a jó döntés, hogy fizet az állam, mert még egy profi fegyveres beavatkozás esetén is nagyon alacsony a túszok túlélési esélye. Elég ravaszok, profik a kalózok ahhoz, hogy kifizethető összegeket kérjenek.

Nincs ezen semmi szégyelnivaló, el lehetne ezt értelmesen is mondani a zembereknek, de a hatalom szerint jobb őket meghagyni a mesék világában. A Ripost féle kétes értékű lapok már le is hozták azt a nagyon hihető verziót, hogy fizetés, no az nem volt, de "a kimentés tárgyalásos úton történt, nem volt erőszak". A széplelkű kalózok egy kis esti mesén elpityeredtek, megszánták a szegény foglyokat, csomagoltak nekik hamuba sült királyrákot, majd ingyen és bérmentve elengedték őket : Tényleg hihető verzió.

Ide kívánkozik egy pár éves történet felemlegetése is. A magyarok pár éve Etiópiában - amellett hogy az áldozatokat és családjaikat nagyon sajnáljuk és részvétünket fejezzük ki- mégis ki kell mondani, hogy nagyon felelőtlenek voltak. Mint azt egy közepesen képzett nemzetközis egyetemista is tudja, a térség összetett válságövezet, többek között az etióp-szomáliai és etióp-eritreai konfliktusok miatt. Szomália pedig mint egységes állam már közel 2 évtizede nem létezik. Aki ilyen helyekre indul, annak illene alaposabban felkészülnie a térség viszonyaiból, mert az élete múlhat ezen. Hatalmas tragédia ilyen magasan képzett, fiatal tudósokat elveszíteni.

Az Afar tartományában található Erta Ale vulkán, ahova a magyarok (német és osztrák társaikkal) mentek, az etiópiai-eritreai határövezetben található, ahol közismert, hogy a polgárháborús helyzetben a helyiek "kedvenc hobbija" a túszszedés. Ennek ellenére a csapat felelőtlenebbik fele mégis nekivágott. A magyar csapat "biztonsági intézkedése", hogy katonai védelem alatt mentek, ez esetben éppenhogy növelte fenyegetettségüket, hiszen az irreguláris erők szemében ezzel úgy tűnhetett, hogy ők is a katonákhoz (a megtámadandó elllenséghez) tartoznak. Míg magányosan, fegyvertelenül kószálva több esélyük lett volna arra, hogy ne támadják meg őket, vagy valóban csupán túszejtés történjen haszonszerzés céljából, mely akciónak érdeke, hogy a túszok minél sértetlenebbek maradjanak. (Természetesen legjobb lett volna, ha felmérve a kockázatot nem vágnak neki ennek a kitérőnek.)

Arra, hogy ilyen helyzetben nem egy orvosi csapatot, hanem egy állítólagos profi terrorelhárítási egységet küldjenek ki a magyar állam részről, hogy az életben maradtat hazahozza, teljesen elhibázott döntés, pénzkidobás, tipikus eső után köpönyeg esete. Mellesleg ami - a TEK beszámolójából - kihámozható erről az esetről, az enyhén szólva szintén sántít.
Azon már nem akadunk fenn, hogy Skywalker és Brad Pitt játékfegyveres statisztái után a TEK-vezetés minden fegyverest kapásból "terroristának" minősít. (Nyilván azokat mentek ki "elhárítani" a helyszínre.) De már az is kétséges, hogy biztosan túszejtők támadtak a csapatra és nem helyi paramilitáris egységek. Ugyanis a túszejtők nem szokták kapásból agyonlőni a "két lábon járó dollárkötegeiket", ennél általában jobb szokott lenni az üzleti érzékük...

Francia túszdrámákból - melyekből az utóbbi évtizedekben tucatnyi volt - azt is tudjuk, hogy a francia túsz-"újságírók" 99%-a a helyszínre küldött ügynök, fedőfoglalkozással. Néhány esetben, amikor viszonylag könnyen mozgósíthatóak voltak viszonylag közeli helyekről speciális kommandós egységek (COS), akkor pár alkalommal megpróbálta ezeket bevetni Franciaország, de a levont tanulság az, hogy ez nagy eséllyel a túsz(ok) és az egységek további tagjainak halálába kerül.
Aki pedig ilyen helyekre megy, annak tisztában kell lennie azzal, hogy mit kockáztat. Véleményünk szerint az államnak valós esetekben keményen tárgyalnia és fizetnie kell, a kalandorok esetén viszont nem lenne érdemes pazarolni az adófizetők pénzét.

Undefined