Az Europa Varietas Institute magyar nyelvű blogja, uniós szakpolitikákról, konferenciákról, biztonságpolitikáról, diplomáciai eseményekről

You are here

Két francia kórházban a jelek szerint már sikeresen kezelik a koronavírusos betegeket (Frissítve!)

Frissítés 27/03/2020
Felmerülhet a kérdés, hogyha megvan a megoldás(nak tűnő) kezelés március 17-e óta, akkor miért nem alkalmazzák szélesebb körben Franciaországban ennyi idő múlva sem. A híreket figyelve meglehetősen furcsa dolgok történnek. Mihelyt az IHU Marseille kórház hivatalosan ismertette az eredményt a párizsi illetékesek, anélkül, hogy azok tájékozódtak volna részleteiben az eredményről azonnal "hülyeségnek" minősítették.
Még egyszer : nem valamiféle "bükki füvesember" javasolt egy módszert, hanem Franciaország egyik legelismertebb járványügyi kutató-kórháza, a hydroxycloroquine-t több évtizede alkalmazó professzorral. Egyenlőre nem tudjuk, hogy e mögött szakmai féltékenység, a hagyományos Észak-Dél ellentét egyfajta "párizsi gőg" feltélezhető-e egy "vidéki" központ eredményével szemben.
Tehát kellett pár nap, amire ez a "csata" eldőlt, lényegében az IHU Marseille javára, mert a köztársasági elnök elrendelte a tesztelés folytatását szélesebb körben.
Azt gondoltuk, hogy ezek után zöld utat kapott a gyógyszer alkalmazása?
Részben teljesen indokolt az óvatosság, a fokozatos tesztelés és az alkalmazás bevezetés kapcsán, hiszen a COVID-19 vírus kezelésében értelemszerűen még kevés tapasztalat van. Ami miatt számos francia orvos fel van háborodva, hogy a Haut Conseil de la Santé Publique (HCSP, Közegészségügyi Főtanács) a gyógyszer alkalmazását gyökeresen ellentétes módon rendelte el, mint ahogy azt a kifejlesztő Raoult javasolta : Utóbbi a gyógyszerek minél hamarabbi adagolását javasolja a pácienseknek, mert így állítása szerint sokkal nagyobb az esély megmenteni őket, mintha ezt csak 48 órával a végfázis előtt kezdik meg.
Mit rendelt el a HCSP? Hogy a két gyógyszert csak a legsúlyosabb esetekben lehet alkalmazni. Mivel ez teljesen ellentétes Raoult professzor ajánlásával borítékolható, hogy csekély eredményességet fognak így a kezelések produkálni és ez akár ütőkártyát is adhat a HCSP kezébe a terápia korlátozására, esetleg tilalmára. Cui prodest?

Frissítés 25-26/03/2020
Nyolc napos átfutással immár Magyarország is meglépett pár olyan lépést, amit mi is javasoltunk a bejegyzés alatt. Bíztató hír, hogy a hatóanyagból - az Index.hu információi szerint - jelentős készlet áll rendelkezésre Magyarországon.

Frissítés 24/03/2020
Most kaptuk a hírt, hogy Svájc gyakorlatilag március 23-án elrendelte azokat az intézkedéseket, amiket mi is javasoltunk és megfogalmaztunk a bejegyzés alatt. Svájci járványadatok itt találhatóak

Raoult professzor legújabb videója a kezelések jelenlegi állásáról :

- A videóban elhangzik, hogy a professzor folyamatos kapcsolatban van a francia köztársasági elnökkel is. A kezelést engedélyezték New York államban, tehát megfelelőnek találták a kiemelten szigorú amerikai szabályozás szempontjából is.
- Bizonyos jelek, ha az ember nem érez szagokat és, pl. a só ízét, utalhat arra, hogy esetleg koronavírussal fertőzött.
- Összességében Franciaországban ez év első 4 hónapjában a koronavírussal együtt is - pillanatnyilag (!) - fele annyi vírusos eredetű légúti fertőzéses beteg van, mint tavaly (IHU : 1300 diagnosztizáltra jut 5 halott: 0,4% ).
- Raoult felhívta továbbá a figyelmet a kezelés időbeni megkezdésére, mert az inkubátor alatt már nem sok esély marad a több egyéb betegség halmozódása, együttes fellépése miatt. Cáfolja azokat a híreszteléseket is, hogy a chloroquine méreg lenne, hiszen 30 év alatt milliók szedték lényegében gond nélkül, az alkalmazott dózisok száma milliárdos tétel.

---
Frissítés 21/03/2020
Mi időben - március 17-én délben, pár órával a francia eredmény hivatalos publikálása után - szóltunk, reméljük nem hiába. Most kaptuk a hírt egy romániai központi kórházból, hogy az egész ország területén gyakorlatilag nem elérhető hydroxychloroquine hatóanyagú gyógyszer. A Delagil ami Magyarorszàgon elérhetö az pedig nem hydroxychloroquine, hanem csak chloroquine hatóanyaggal rendelkezik, ami nem ugyanaz és a kezelés szempontjából lényeges.

---
Frissítés 20/03/2020
Tegnap az Egyesült Államokban született meg a legfelsőbb szintű döntés, hogy egy, a francia módszerhez nagyon hasonló eljárást kezdenek saját körben is tesztelni, majd (kedvező eredmény esetén) alkalmazni a koronavírusos betegek esetében.
Miközben az is körvonalazódik, hogy a francia professzor eredményét első körben miért minősítették fake news-nak igen magas szintű orvosi portáloktól (Medscape) kezdve a francia egészségügyi miniszterig. Úgy, hogy a legcsekélyebb fáradságot vették volna Raoult professzor eredményeinek megismerésére, olyan sületlenségeket állítva, hogy a módszer még soha nem volt tesztelve (épp Raoult csapata végezte el a tesztet).
Ki fogjuk nyomozni, hogy kiknek és miért állt ez érdekàben, aminek azt köszönhetjük, hogy a dezinformációnak hála több ország elbizonytalanodott és a módszer alkalmazása, kipróbálása több napot késett, illetve jelenleg is késik, miközben már e 4 nap alatt el lehetett volna végezni a 24-48 órás tesztet máshol is és pozitív eredmény esetén talán több haláleset is megelőzhető lett volna.

---

Március 17-én reggel került közlésre, hogy a marseille-i IHU járványügyi kutatókórházában 24 koronavírussal fertőzött beteg közül egy régi-új eljárással 18-at meg tudtak gyógyítani 6 nap alatt. Ez a 75%-os eredmény azért is jelentős, mert a koronavírusos betegek esetében a gyógyulás 20 napig tart általában.

A marseille-i Raoult professzor - aki e szer alkalmazásának a világon a legfőbb szaktekintélye - hydroxychloroquine-al kezelte a fenti 24 önként jelentkező koronavírus fertőzöttet. Az eljárás annyiban nem új, hogy a professzor a gyógyszert 25 éve használja egyéb fertőzések (malária stb.) kezelésére, több mint 4000 páciens esetben használta, így mellékhatásait is kiválóan ismeri. A gyógyszert (Plaquenil) a koronavírusosak esetében 600 mg-ban adagolta (6 napig). Elmondása szerint a kínaiak is sikeresen próbálkoztak vele, de ők más adagolásban, 2x500 mg-os adagokban alkamazták. Másnapra megérkezett a francia kormány engedélye, hogy az eljárást több orvosi kutatóközpontban is kezdjék el tesztelni.

Hamarosan a fenti kutatásba bekapcsolódott nizzai eredmények még nagyobb sikert értek el, a tesztalanyok összessége felgyógyult, ráadásul 24-48 óra alatt. Annyiban változtattak a módszeren, hogy a hydroxychloroquine mellé azithromycine-t is adtak a fertőzötteknek. Az azithromycine-t az első nap 1 gramm majd 4 napig 500 mg-os kiszerelésben adagolták hozzá.

Mi az, amit a professzor szerint tudunk a koronavírusról (COVID-19) ?

Zárt körben – tehát ahol egy térben ismert a maximális fertőzöttek, potenciális fertőzöttek és nem fertőzöttek köre - (például a karantén alá vett hajók esetében) 1% alatti mortalitási arányról beszélhetünk. A professzor viccesen hozzátette nagyon nem mindegy, hogy milyen kört vizsgálva jelentik ki ezt, ha csak az elhunytak körét vizsgáljuk akkor 100% a vírus halálozási aránya. 1-5 éves kor között nagyon minimális a vírushordozók aránya, nagyjából megkockáztatható a kijelentés, hogy ez a korosztály szerencsére szinte nem érintett. (Tehát ellentétesen viselkedik a COVID-19 e szempontból, mint az influenza.)

Aki megkapja a vírust, mivel 20 nap a betegség lefolyási ideje 20 napig tud vele fertőzni. (Tehát egy 10-14 napos karantén a gyakorlatban nem sokat ér.)

Mit kéne tenni most Magyarországon és a többi érintett országban ?

- Azonnal meg kéne kezdeni a nagyobb magyar kórházakban is a tesztelést kontrollcsoportokon, önkéntesekkel. Ez látható, hogy 24-48 órán belül eredményt hozhat.
- Azonnal fel kéne mérni, hogy a két szerből mekkora készletek állnak rendelkezésre Magyarországon. Szükség esetén a rendelést azonnal meg kéne kezdeni, mert az európai készletek végesek. Svájcban pl. már megkezdték a felvásárlást és nem minden esetben adják ki a készítményeket a nem koronavírusos betegeknek. Félő, hogy késlekedés esetén a járvány tetőzésekor olyan készlethiány következhet be, mint a biztonsági maszkok esetében.
- Rendelettel kéne szabályozni a két készítmény receptre való felírását, a gyógyszertáraknak pedig ezek kiadhatóságát. Azért, hogy ne történjen a napokban pánikszerű indokolatlan lakossági felhalmozás.

A svájci RTS komplex műsora a koronavírusról és az ellene való védekezésről

Forrás:
IHU Marseille közleményei,
https://www.mediterranee-infection.com/
https://www.youtube.com/channel/UCFaPzuoXcACu7jplePDfXmA

Dr. habil. Türke András István

Undefined