Az Europa Varietas Institute magyar nyelvű blogja, uniós szakpolitikákról, konferenciákról, biztonságpolitikáról, diplomáciai eseményekről

You are here

A migrációs kérdés Franciaországban 2013 végén

Évente 3,1 millió személy érkezik az EU országaiba és 2 millió személy hagyja el ezek területét. A legtöbb bevándorló évente Nagy-Britanniába érkezik (591.000) ezt követi Spanyolország (462.200) és Olaszország (458.900). Németország csak ezek után, a negyedik helyen van a maga 404.100 fős bevándorlási rátájával, míg Franciaországban 251.000 főről beszélhetünk.

A fentiek eredményeként elondható, hogy 33 millió nem EU-s állampolgár tartózkodik napjainkra az EU területén, a népesség 6,6%-át adva. Itt Németország vezet 7,2 millió fővel, Spanyolország előtt (5,6 millió), ezt követi Olaszország (4,6 millió) és az Egyesült Királyság (4,5 millió fő), végül Franciaország 3,8 millió fő.

Franciaországban a Sarkozy éra drasztikus intézkedéseinek köszönhetően a probléma jelentősége némileg csökkent, de még mindig a legfontosabb prioritások között van. A szocialisták ugyan a kezdetekben jelentős enyhítéseket ígértek a szabályozások kapcsán, de fokozatosan visszakoztak és jelenleg a kemény kéz politikáját folytató Manuel Valls belügyminiszter a legnépszerűbb.
Igaz a PS még mindig a reintegrációs programok erőltetésében hisz, mely francia szakértőink szerint túlhaladott koncepció : Magyarán, hogy mind Franciaországban, de főleg a származási országokban kell francia pénzeket biztosítani arra, hogy a beáramló romákat ott helyben foglalkoztassák, biztosítsanak nekik jobb lakókörülményeket, (stb.) .

Az elemzők szerint országszerte, helyi szinteken is egyre nagyobb a romák elleni ellenszenv és ez okkal-ok nélkül kivetül más bevándorló csoportokra is, egészen az értelmiségi szintig. Francia részről további keményebb megszorításokra lehet számítani a menekültügyben, mivel a komoly népszerűséget vesztett Hollande-adminisztráció lényegében ezen a területen részsikereket tud felmutatni és mint egy « utolsó szalmaszál » lehet a PS százalékos eredményeinek növeléséhez.

Mára az EU-n belüli migráció (bevándorlás) 38%-át teszi ki az egy másik tagállamból való « átvándorlás » (főként a romák), 23% egyéb európai, de nem EU tag országból jön, 15% Afrikából, 13% Ázsiából és 9,6% az amerikai kontinensről. Franciaország tehát nem a migráció legfontosabb célterülete és mintha kezdenének beérni a Sarkozy által kezdett és Valls által folytatott kemény kéz politikájának eredményei. Mivel utóbbi a PS viszonylagos sikerterületének számít, szavazatszerző hatásaival is kalkulálnunk kell.

Undefined