Vous êtes ici

Kárpátalja.ma (Ukrajna/Kárpátalja)

S'abonner à flux Kárpátalja.ma (Ukrajna/Kárpátalja)
a kárpátaljai magyar hírportál
Mis à jour : il y a 3 jours 9 heures

Egy XIII. századi kereszt, a szászok legrégebbi kegytárgya került elő Romániában

mar, 27/07/2021 - 21:08

Öt évvel az ellopása után a román rendőrség megtalálta azt a XIII. századi keresztet, amely a legenda szerint a romániai szászok legrégebbi kegytárgya – közölte kedden a román média.

A Szeben megyei rendőrség kedden bejelentette, hogy megtalálták egy férfinál azt a keresztet, amelyet 2016-ban loptak el a Szeben megyei Nagydisznód (Cisnadie) település evangélikus templomának múzeumából. A kisméretű kegytárgyat ritkán liturgikus szertartásokon is használták, de többnyire a templom múzeumában őrizték. Az eltűnését 2016 nyarán jelentették, azóta a román hatóságok az Interpol rendszerében is rögzítették az értékes kulturális tárgyak között.

Hétfőn a hatóságoknak sikerült azonosítaniuk azt az 50 éves nagydisznódi férfit, akit a kereszt ellopásával gyanúsítanak, és akinél meg is találták az értékes tárgyat. A rendőrség nem közölt részleteket arról, hogy hol tartotta elrejtve, és mi vezette őket nyomra, a nyomozás még folyamatban van. A műtárgyat már visszaadták a nagydisznódi evangélikus templom múzeumának.

A körmenetekkor használt kereszt a XIII. században készült egy nyugat-európai ötvösműhelyben. A legenda úgy tartja, hogy az első szász telepesek hozták magukkal, így ez a legrégebbi fennmaradt kegytárgya a romániai szászoknak. A keresztet 1911-ben találták meg a nagydisznódi templom mellett levő régi kápolna osszáriumában, azóta őrizték az erdélyi templom múzeumában.

Romániában a szászok és a svábok alkotta német kisebbség létszáma drasztikusan csökkent, a tíz évvel ezelőtti népszámláláskor alig valamivel több mint 36 ezren voltak. A dél-erdélyi szász templomok jelentős része romos állapotban van, szertartásokat ritkán tartanak bennük.

Forrás: mti.hu

The post Egy XIII. századi kereszt, a szászok legrégebbi kegytárgya került elő Romániában appeared first on Kárpátalja.ma.

Az ukrán elnök leváltotta a fegyveres erők főparancsnokát

mar, 27/07/2021 - 20:11

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök menesztette posztjáról a fegyveres erők főparancsnokát, Ruszlan Homcsakot, akinek a helyére Valerij Zaluzsnijt, a Donyec-medencei konfliktusövezet északi területi operatív parancsnokságának eddigi vezetőjét nevezte ki – jelentette be keddi tájékoztatóján az államfő sajtótitkára.

Homcsak ezentúl a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkárának első helyettesi tisztét tölti be.

Szerhij Nyikiforov, elnöki szóvivő szavai szerint Zelenszkij nem kételkedik Homcsak “hazaszeretetében, az esküjéhez való hűségében és a szakmaiságban, de jobb együttműködést szeretne látni a honvédelmi minisztérium és a fegyveres erők között. “Ennek eddig, sajnos, az ellenkezőjét láttuk: konfliktusokat” – tette hozzá a sajtótitkár. Elmondta még, hogy Homcsak új kinevezésével az RNBO titkárának eddigi első helyettese, Mihajlo Koval távozik a posztjáról.

Homcsak 2019. május 21. óta volt az ukrán fegyveres erők vezérkari főnöke, majd 2020. március 27-től nevezte ki Zelenszkij főparancsnoknak. Utóda, Valerij Zaluzsnij az UNIAN hírügynökség ismertetése szerint 2007-től 2009-ig a 24-ik gépesített dandár első parancsnokhelyettese volt a nyugat ukrajnai Lviv megyei Javorivban. Ezt követően 51-ik gépesített dandár katonai parancsnoka lett. 2018-2019 között az Egyesített Erők Műveletének első parancsnokhelyettese volt, majd 2019 decemberében nevezték ki a Donyec-medencei frontvonal északi területi operatív parancsnokságának élére.

2018 februárjában életbe lépett a Donyec-medence Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló törvény, amely Oroszországot agresszor államnak, a szakadár ellenőrzés alatti településeket pedig ideiglenesen megszállt területeknek minősítette. A jogszabály alapján az addig terrorellenesnek nevezett belügyi művelet katonaivá alakult át, és új neve Egyesített Erők Művelete lett.

Az UNIAN megjegyezte, hogy Homcsak leváltásáról és Zaluzsnij kineveséről a tájékoztató idején még nem jelent meg az elnöki rendelet. Újságírói érdeklődésre Zelenszkij sajtótitkára ezt pusztán “technikai kérdésnek” nevezte, és biztosított afelől, hogy a vonatkozó rendeleteket hamarosan közzéteszik.

Forrás: mti.hu

The post Az ukrán elnök leváltotta a fegyveres erők főparancsnokát appeared first on Kárpátalja.ma.

Megváltoztatják az alsó tagozatosok osztályozását Ukrajnában

mar, 27/07/2021 - 19:53

Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériuma jóváhagyta az iskolák alsó tagozatos tanulóinak értékeléséről szóló módosításokat. Az erre vonatkozó rendelet szövegét a minisztérium július 26-án tette közzé.

Az egyik legfontosabb módosítás az értékelés kifejezésének megváltoztatása. Az általánosan elfogadott tantárgyi pontozás helyett verbális értékelést javasolnak, amely az eredmények értékelése mellett a diák tanulmányi szintjét is tartalmazhatja. A javaslat szerint a szintértékelés szóban és írásban is kifejezhető.

A tanuló eredményességi szintjének jelölésére betűket ajánlanak. A P jelölné a kezdő (mint pocsatkovij), a Sz az átlagos (mint szerednyij), a D az elégséges (mint dosztatnyij), a V pedig a magas (mint viszokij) szintet.

A javaslat szerint a tanulók értékelése az 1-2. osztályokban szóbelileg, a 3-4. osztályokban szóbelileg vagy szintértékeléssel történik, az adott tanintézmény döntése alapján.

Kihangsúlyozzák továbbá, hogy az osztályzat bizalmas információ, amely csak az adott diákra és szüleire vagy gyámjaira tartozik.

Kárpátalja.ma

The post Megváltoztatják az alsó tagozatosok osztályozását Ukrajnában appeared first on Kárpátalja.ma.

Menet közben gyulladt ki egy autó az Ungvári járásban

mar, 27/07/2021 - 19:08

Az Ungvár melletti Mélyút (Hliboke) községben menet közben keletkezett tűz egy személyautóban július 27-én – adta hírül a mukachevo.net internetes hírportál.

A Daewoo Lanos típusú személygépkocsi sofőrje elmondta, hogy az autó hátsó része már lángokban állt, amikor észrevette, hogy a járműből füst áramlik ki. A férfi leparkolt az út szélén és hívta a tűzoltókat.

A lángok szinte teljesen megsemmisítették az autó hátsó részét. Személyi sérülés nem történt.

A tűz okát és a károk mértékét vizsgálják.

Kárpátalja.ma

The post Menet közben gyulladt ki egy autó az Ungvári járásban appeared first on Kárpátalja.ma.

Müller Cecília: a vírus variánsai miatt indokolt a harmadik oltás

mar, 27/07/2021 - 18:34

A koronavírus variánsai okozhatják az új megbetegedések többségét, ezért egyes sérülékeny csoportoknál indokolt a harmadik oltás – mondta el Magyarország országos tisztifőorvosa a közmédiának kedden.

Müller Cecília közölte: a harmadik oltás felvételét elsősorban időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlják.

Hozzátette: a szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva. Erőteljesebb immunválaszt várnak ugyanis attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak – mondta az országos tisztifőorvos.

Az is lehetséges ugyanakkor, hogy valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt. A harmadik oltás fajtájáról minden esetben az oltóorvos és az alapbetegséget kezelő orvos dönt – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília közölte: a harmadik oltás felvétele augusztus 1-től lehetséges. Erre a hét második felében az www.eeszt.gov.hu oldalon foglalhatnak időpontot azok, akik már legalább négy hónapja megkapták a második oltást.

Beszélt arról is, hogy sokan vannak 60 év felett olyanok is, akik még egyáltalán nem védettek koronavírus ellen. Őket egy akcióban próbálják meggyőzni az oltás fontosságáról, mert jelenleg a vakcina az egyetlen hatékony eszköz a koronavírussal szemben – emelte ki.

Jelezte, van olyan európai ország, ahol ugrásszerűen megnőtt a fertőzések száma, amiért egyértelműen a delta variáns okolható, azonban ezek az országokban nem annyira jó az átoltottság, mint Magyarországon. Kiemelte, azzal, hogy több mint 5,6 millió ember megkapta az első és 5,3 millió a második dózist Magyarországon, továbbra is Európa élvonalába tartozunk átoltottságban.

Forrás: mti.hu

The post Müller Cecília: a vírus variánsai miatt indokolt a harmadik oltás appeared first on Kárpátalja.ma.

A földvásárlásról és értékesítésről Ukrajnában

mar, 27/07/2021 - 17:43

A július 23-i adatok szerint közel 2000, a július 1-jén hatályba lépett az új törvénynek megfelelően, földterület adás-vételi szerződését kötötték meg.

Az új szabályoknak megfelelően milyen eljárás szerint, hol és hogyan lehet földterületet vásárolni, milyen dokumentumokat kell előkészíteni, mennyibe kerül egy hektár földterület és hogyan működik a földpiac?

Hogyan lehet földet venni?

Július 1-ig az értékesítés tilalma kizárólag a mezőgazdasági területeken volt érvényes. A moratórium feloldását követően 42 millió hektár mezőgazdasági terület lett eladható és értékesíthető. Milyen földek ezek? Egyharmaduk – az 1990-es években a munkavállalók között felosztott kolhozföldek. Ezt a földet lehet most szabadon eladni vagy megvásárolni. Az állami és közösségi (kommunális) mezőgazdasági földterületekre továbbra is érvényes az adás-vételi tilalom.

Kinek van joga ukrán földterületet vásárolni?

Ezek kizárólag ukrán állampolgárok, és ez még három évig így marad. Számukra a korlátozás – 100 hektár föld egy személyre. 2024-től viszont jogi személyek is vásárolhatnak földet, a korlátozás – maximum 10 000 hektár.

Azokban az esetekben, ha nem lehet azonosítani a végső kedvezményezettet, ha offshore zónában történik a regisztráció, valamint a tulajdonos az agresszor ország állampolgára, jogi személyek nem vásárolhatnak ukrán földterületet. Bankoknak szintén nincs joguk földvásárlásra.

A külföldieknek csak az országos népszavazást követően lehetnek jogosultak ukrán földterület megvásárlásra. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy ez mikor kerülhet bevezetésre. Minden esetben, külföldi személyek nem lesznek jogosultak Ukrajna államhatárától 50 kilométeres zónában földet vásárolni.

Mennyibe kerül egy hektár ukrán föld?

Bár a föld árát az eladó és a vevő személyesen határozza meg, 2030-ig a föld normatív pénzértékével megegyező minimumár lesz hatályban. A jelenlegi adatok szerint az ukrán föld hektáronkénti átlagos monetáris értéke körülbelül 1000 dollár, közölte Andrij Martin, a kormány Reform Hivatalának földreformért felelős projektmenedzsere az Ekonomicsna Pravdának adott kommentárjában. Egy adott telekre vonatkozó pontos értékelési információ az Állami Geokataszter honlapján található.  

Az Agrárpolitikai Minisztérium előrejelzése szerint a föld ára évente 10-15%-kal emelkedik. Szakértők úgy vélik, hogy 2024 után, amikor jogi személyek is belépnek a piacra, a hektáronkénti ár 5-10 ezer dollárra emelkedhet.

Hogyan lehet fizetni a földért?

A földért csak átutalással és a származási forrás igazolásával lehet fizetni, ezt követően be kell fizetni minden adót és illetéket.

A pénzeszköz forrásának igazolásával nem kell, hogy problémák merüljenek fel, mivel elfogadják a közjegyző által hitelesített, pénzösszeg ajándékozását is. A személyenkénti bevezetett korlátozás pedig nem zárja ki megbízottak általi földvásárlást, a lényeg – a pénzeszköz eredetének igazolása, áll a törvényben.

Adás-vételi szerződés

Ha a tulajdonos el akarja adni a földterületet, akkor a megállapodás megkötése érdekében kapcsolatba kell lépnie egy közjegyzővel, aki elvégzi az összes szükséges ellenőrzést, előkészíti az adásvételi szerződést és nyilvántartásba veszi a föld tulajdonjogának átruházását.

A telek eladása előtt meg kell győződnie arról, hogy földterülettel kapcsolatos információkat mind az állami földkataszter, mind a tulajdonjogi nyilvántartás tartalmazza. Ellina Jurcsenko földszakértő a DW-nek adott kommentárjában kifejtette, hogy 2025-től az ilyen földterület közösségi (kommunális) tulajdonba kerül. Ezért kell előzetesen ellenőrizni, hogy a telek nyilvántartásba van véve.

A megállapodás megkötésére az alábbi dokumentumokra van szükség: mindkét fél személyi igazolványára és azonosító kódjaira, a földterület szakértői értékeléséről szóló jelentés, kivonat az állami ingatlan nyilvántartásból vagy a föld tulajdonjogi állami igazolása, kivonat az Állami földkataszter nyilvántartásából.

A telek megvásárlása előtt közjegyzőnél vagy ügyvédnél kell ellenőrizni, hogy megsértették-e a földhasználó elővásárlási jogát, és hogy a telek nem tárgya-e peres ügynek.

Szükség esetén ingyenes jogi segítséget nyújt az Igazságügyi Minisztérium vagy a kapcsolattartó központ az 1545-ös telefonszámon.

A kijevi Gazdasági iskola munkatársai meg vannak győződve arról, hogy a földpiacnak köszönhetően Ukrajnában másfél százalékkal növekedhet a GDP, az ukrán állampolgárok pedig használhatják a földet hitelfedezetként.

Okszana CSOPAK

Forrás: karpat.in.ua

The post A földvásárlásról és értékesítésről Ukrajnában appeared first on Kárpátalja.ma.

Tokió 2020: kizárták a 4×200 méteres magyar férfi gyorsváltót

mar, 27/07/2021 - 17:15

Rossz váltás miatt kizárták a 4×200 méteres magyar férfi gyorsváltót a tokiói olimpia úszóversenyeinek keddi előfutamából.

A Holló Balázs, Zombori Gábor, Kozma Dominik, Márton Richárd összetételű négyesből Kozma volt, aki 14 századmásodperccel korábban ugrott a medencébe.

Bár szomorú a vége, de mindenki megtette, amit lehetett. Egyszer mi járunk jól, egyszer mások, ez benne van. Hármunknak ez volt az első olimpiája, ráadásul az első úszásunk is, a következőre még jobbak leszünk” – mondta az MTI-nek Márton Richárd, amire a 30 éves Kozma rákontrázott, hogy már csak ők.

Amit kértek tőlünk, annál még jobb átlagot is úsztunk” – jelentette ki Kozma, aki sajnálja, hogy így elveszett a váltó jó időeredménye.

Forrás: hirado.hu

The post Tokió 2020: kizárták a 4×200 méteres magyar férfi gyorsváltót appeared first on Kárpátalja.ma.

Mit árul el egészségünkről a szemszínünk?

mar, 27/07/2021 - 16:26

Mindenki ismeri a mondást, amely úgy szól: a szem a lélek tükre. Szakemberek szerint azonban szemeink – pontosabban a színük – arról is árulkodhatnak, mekkora a kockázata bizonyos betegségek kialakulásának.

Bár látásunk javítása és szemünk egészsége érdekében viszonylag sok mindent megtehetünk, a szemszínünket nem változtathatjuk meg. A szem színes részét írisznek vagy szivárványhártyának nevezzük, és szakemberek szerint számos dolgot le lehet szűrni belőle az egészségünkre vonatkozóan. A The Healthy összegyűjtötte, mire lehet következtetni a sötét vagy éppen a világos árnyalatú szemekből.

Sötét szemek: kisebb a veszélye a makuladegeneráció kialakulásának

“A sötét írisz több ultraibolya fényt képes blokkolni. Ez azért fontos, mert az UV-fényt a makuladegeneráció kockázati tényezőjeként tartjuk számon. A világos íriszű emberek szemébe jutó extra fény fokozza a retina degenerációjának veszélyét” – magyarázza Christopher Quinn optometrista. A makuladegeneráció egyébként az időskori látásromlás egyik vezető oka, az éleslátás helyén lévő ideghártyasejtek pusztulását jelenti.

Sötét szemek: kisebb valószínűséggel jelenik meg melanoma

Szakemberek szerint a sötét íriszű embereknek kisebb valószínűséggel kell megküzdeniük melanomával, vagyis a bőr festéktermelő sejtjeiből, a melanocitákból kiinduló rákkal. Egy, a Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention című szaklapban publikált tanulmányban a kutatók 6-10 éves gyerekeket vizsgáltak: DNS-mintákat vettek tőlük, illetve négy éven keresztül gyűjtöttek adatokat arról, mennyi időt töltöttek a napon. Arra jutottak, hogy azoknál a gyerekeknél, akik a kék szemet okozó gént hordozták, nagyobb valószínűséggel alakultak ki anyajegyek, mint az említett génnel nem rendelkező kicsiknél. Ennek azért van jelentősége, mert a gyermekkorban kialakuló anyajegyek számából következtetéseket lehet levonni a felnőttkori melanoma kockázatát illetően. Más kutatások pedig azt találták, hogy a kék vagy zöld szemű embereknél nagyobb volt a szemen megjelenő melanoma rizikója. Quinn ezzel kapcsolatban ugyanakkor leszögezte: bármilyen színű is legyen a szemünk, fontos, hogy olyan napszemüveget viseljünk, amely az ultraibolya sugárzás 99-100 százalékát képes blokkolni.

Világos szemek: kisebb a rizikója a vitiligo kialakulásának

Egy, a University of Colorado School of Medicine által végzett kutatás során a szakemberek közel 3000 vitiligós pácienst követtek nyomon (a vitiligo szerzett festékhiány, lényege, hogy a bőr pigmenttermelő sejtjei valami miatt károsodnak), és végül 13 olyan gént azonosítottak, amelyek összefüggésben lehetnek a betegség kialakulásával. Az eredmények azt mutatták, hogy a vitiligósok körében magasabb volt a sötét szeműek aránya (sötét: 43 százalék; zöld vagy mogyoróbarna: 30 százalék; kék vagy szürke: 27 százalék), míg a nem vitilogósoknál a világos szeműek voltak többségben (kék vagy szürke: 52 százalék; barna vagy világosbarna: 27 százalék).

Sötét szemek: kevésbé valószínű az alkoholfogyasztás

A Georgia Állami Egyetem kutatói 12 ezer férfit és nőt vontak be vizsgálatukba, és azt találták, hogy a világos szeműek jellemzően több alkoholt fogyasztottak, és annak is nagyobb volt náluk a valószínűsége, hogy túlzásba viszik az ivást. De mi magyarázhatja ezt a furcsa kapcsolatot? A kutatók feltételezése szerint a melanin, a szemünk színéért felelős pigment állhat a dolog mögött. A melanin részt vesz az agysejtek közötti elektromos kapcsolatok kialakításában – ha a szemben lévő melanin mennyisége korrelál az agyban lévő melanin mennyiségével, az azt jelentheti, hogy a sötét szeműek érzékenyebben reagálnak az olyan ingerekre, mint az alkohol. Ennél fogva kevesebb ital is elég nekik ahhoz, hogy jól érezzék magukat – szemben a világos szeműekkel -, így kisebb a valószínűsége, hogy túlzásba viszik a fogyasztást. 

Forrás: HáziPatika.com

The post Mit árul el egészségünkről a szemszínünk? appeared first on Kárpátalja.ma.

Száz hrivnyára emelkedhet a napraforgóolaj ára Ukrajnában

mar, 27/07/2021 - 15:55

A szakértők előrejelzése szerint mintegy 30%-kal drágulhat a napraforgóolaj ára Ukrajnában – tudatta a pmg.ua internetes hírportál.

Ez azt jelenti, hogy őszre egy liter olaj 100 hrivnyába kerül majd.

A jelentős áremelkedés az alapanyag költségének és a termék szezonalitásának köszönhető.

Ezek a tényezők hozzájárulnak az export csökkenéséhez is, ami az elmúlt időszakban 18%-kal csökkent.

A csehországi szupermarketekben az ukrán napraforgóolaj ára 30-35 korona, míg nálunk ugyanez a termék 65 hrivnyába kerül jelenleg.

Kárpátalja.ma

The post Száz hrivnyára emelkedhet a napraforgóolaj ára Ukrajnában appeared first on Kárpátalja.ma.

Kárpátalja ma: a Lemkó Birtok

mar, 27/07/2021 - 15:28

Több évtizede fogadja vendégeit a Lemkó Birtok Drugetházán (Зарічово), az Ungvári járásban – tudatta a TV21 Ungvár.

A néprajzi múzeum 1902-ben épült, ahová kisebb és nagyobb turistacsoportokat fogadnak. A 25 méter hosszú ház több száz éven át lakóhelyként szolgált a drugetházai Kovács családnak.

A birtokra érkezéskor helyi növényekből készített teával kínálják a vendégeket. A látogatók hagyományos kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. A múzeumban régiségek tekinthetők meg, melyeket a faluból gyűjtöttek össze.

A Lemkó Birtok hétfőtől péntekig várja az érdeklődőket, hétvégén előre egyeztetett időpontban. A belépőjegy ára felnőttek részére 25 hrivnya, gyerekeknek 10 hrivnya.

Kárpátalja.ma

The post Kárpátalja ma: a Lemkó Birtok appeared first on Kárpátalja.ma.

19 éves fiatal vesztette életét egy balesetben a Técsői járásban

jeu, 08/07/2021 - 14:38

Halálos baleset történt a técsői járási Nyéresháza (Neresznica) településen július 8-án hajnalban – tudatta a pmg.ua internetes hírportál.

Egy Skoda Octavia típusú jármű 19 éves sofőrje előzés közben nekiütközött egy másik járműnek, amit egy 16 éves kökényesi lány vezetett. Majd betonoszlopnak ütközött.

A 19 éves tiszalói fiú olyan súlyos sérüléseket szerzett, hogy a mentőautóban életét vesztette.

A hatóságok vizsgálják a baleset körülményeit.

Kárpátalja.ma

The post 19 éves fiatal vesztette életét egy balesetben a Técsői járásban appeared first on Kárpátalja.ma.

Kigyulladt egy autó Beregszász központjában

jeu, 08/07/2021 - 14:08

Kigyulladt egy Audi márkájú személygépkocsi Beregszász központjában július 8-án.

A tűzoltók a helyszínen vannak. Sérültek nincsenek.

Bővebb információ egyelőre nincs az eset kapcsán.

Kárpátalja.ma

The post Kigyulladt egy autó Beregszász központjában appeared first on Kárpátalja.ma.

Brazil-argentín döntőt rendeznek a Copa Américán

jeu, 08/07/2021 - 13:34

A házigazda Brazília 1:0-ra legyőzte Perut a dél-amerikai labdarúgó-válogatottak bajnokságának (Copa América) Rio de Janeiró-i elődöntőjében, ezzel bejutott a fináléba, ahol a Kolumbiát tizenegyesekkel kiejtő Argentína lesz az ellenfelük.

Brazília a Chile elleni negyeddöntőhöz hasonlóan ezúttal is 1:0-ra nyert, sőt a gólszerző ismét Lucas Paquetá, az Olympique Lyon 23 éves középpályása volt. Az első félidőben a hazaiaknál Neymar remekül játszott, a győztes gólt is szép szólóval készítette elő.

A brazilok sorozatban a második Copa América-döntőjükre készülhetnek, a legutóbbi tornán, 2019-ben hazai pályán aranyérmet szereztek. Neymar azt a Copát sérülés miatt kihagyta. A PSG brazil sztárja még sohasem nyert kontinensviadalt hazája válogatottjával.

A legutóbbi tizenegy Copát nézve Brazília hetedszer jutott be a döntőbe. A selecao legutóbb 1995-ben veszített el finálét, azóta ötször lett aranyérmes a Copa Americán. Rendezőként mind az öt alkalommal megnyerték a tornát.

A másik elődöntőben az argentinok nem bíztak semmit a véletlenre, és már a hetedik percben megszerezték a vezetést: Giovani Lo Celso remek labdával ugratta ki Lionel Messit, aki jól fordult be, lekészített, Lautaro Martínez pedig tizenegy méterről kíméletlenül kilőtte a jobb alsót (1:0). Az első félidő folytatásában főleg Kolumbia akarata érvényesült, Reinaldo Rueda csapata a 37. percben előbb átlövésből a kapufát, majd a szöglet után a felsőlécet is eltalálta, de ekkor még nem jött össze az egyenlítés. A 61. percben viszont már összejött a kolumbiai gól, amikor a bal szélen jól kilépő Luis Díazt elnyomni sem tudták, és még estében, az ötös széléről a kapuba emelt (1:1).

A folytatásban a bomba formában futballozó Messinek úgy odaléptek, hogy elkezdett vérezni a bokája, majd néhány perccel később az argentinok is eltalálták a kapufát, de több gól nem született a 47 szabálytalanságot és 10 sárga lapot hozó rendes játékidőben. Ezután jöhettek a tizenegyesek: az argentinoktól egyedül Rodrigo De Paul hibázott, Emiliano Martínez viszont hármat is megfogott, így Argentína 2016 után ismét ott lesz a fináléban, ahol a házigazda Brazília lesz az ellenfele. A két nemzet legutóbb 2007-ben mérkőzött meg egymással a torna döntőjében, akkor a brazilok 3:0-s sikerrel hódították el a trófeát.

Copa América, elődöntő:

Brazília – Peru 1:0

Argentína – Kolumbia 1:1, büntetők után 3:2

Kopasz Gyula

Kárpátalja.ma

The post Brazil-argentín döntőt rendeznek a Copa Américán appeared first on Kárpátalja.ma.

Magas rangú szerb állami kitüntetést vehetett át Szijjártó Péter

jeu, 08/07/2021 - 13:20

A Magyarország és Szerbia közötti kiváló kapcsolatok kiépítésében végzett kiemelkedő szerepéért a Szerb Zászló Rendjének Első Fokozatával tüntette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtökön Belgrádban.

Az egyik legrangosabb szerb állami kitüntetést azoknak ítélik oda, akik sokat tettek Szerbia és a saját államuk kétoldalú kapcsolatrendszerének fejlesztéséért.
    
Indoklásában Aleksandar Vucic kifejtette: Szijjártó Péter sokat tett Szerbia és Magyarország kétoldalú kapcsolatainak javításáért, és azért, hogy a két ország közötti kapcsolatok olyan szintre léptek, hogy elmondható: soha nem voltak még ilyen jók.
    
Hozzátette: Szijjártó Péter mindig és minden európai színtéren egyértelműen kiállt Szerbia európai integrációjáért, és barátságának adott hangot. Aleksandar Vucic köszönetet mondott a magyar politika ezirányú törekvéseiért.
    
Szijjártó Péter a kitüntetés átvételekor azt mondta, valójában a Nikola Selakovic szerb külügyminiszterrel és Jadranka Joksimovic európai integrációért felelős miniszterrel közösen kellene átvennie ezt a kitüntetést, és valójában mindenkit megillet ez a díj, aki 2010 óta – amióta Orbán Viktor a miniszterelnök Magyarországon – a nyugat-balkáni térséget a magyar külpolitika fókuszában tartja.
    
“Mi hiszünk abban, hogy az Európai Unió nem lehet teljes a Nyugat-Balkán és Szerbia nélkül, és tudjuk azt is, hogy a geopolitikában nincsen légüres tér. Ha mi, az Európai Unió, elmulasztjuk a Nyugat-Balkán integrációját, akkor majd más a helyünkbe fog lépni, és miután elveszítettük az Egyesült Királyságot, nem kívánjuk elveszíteni a Nyugat-Balkánt” – húzta alá a külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette: “ez az elismerés újabb ambíciókat ad nekem, hogy az Önök európai uniós tagságáért a jövőben még erősebben küzdjek”.
    
A Szerb Zászló Rendjének Első Fokozatát az idei évben Szijjártó Péteren kívül Andrija Mandic montenegrói szerb politikus vehette át. Korábban pedig Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek, Szergej Sojgu orosz védelmi miniszternek, Vitalij Csurkin orosz diplomatának, II. Teodor alexandriai kopt ortodox pátriárkának, Miguel Ángel Moratinos volt spanyol külügyminiszternek, valamint Georgij Szergejevics Poltavcsenkónak, Szentpétervár kormányzójának ítélték oda.

Forrás: MTI

The post Magas rangú szerb állami kitüntetést vehetett át Szijjártó Péter appeared first on Kárpátalja.ma.

Szijjártó Péterrel találkozott Kuleba Litvániában

jeu, 08/07/2021 - 12:30

Az ukrán külügyminiszter július 7-én találkozott magyar kollégájával Vilniusban, a IV. „Reformok Ukrajnában” Nemzetközi Konferencián.

Kuleba elmondta, hogy a bizalom és a tisztelet jegyében sikerült megvitatniuk az ukrán-magyar kapcsolat fejlődését. Szó esett a Mezőkaszony-Barabás és a Harangláb-Lónya határátkelőhelyek megnyitásáról is.

Magyarország engedélyezte az ukrán állampolgárok számára az Ausztriába való utazást vonattal az országon keresztül.

Dmitro Kuleba külügyminiszter hozzá tette, hogy néhány hét múlva Szijjártó Péter Kijevben és a Donbászon tesz látogatást az Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottságának elnökeként – tudatta a Ljubov Nepop, Ukrajna magyarországi nagykövete hivatalos oldalán.

Szijjártó: Kijevnek tiszteletben kell tartania a magyar kisebbség jogait

Kárpátalja.ma

The post Szijjártó Péterrel találkozott Kuleba Litvániában appeared first on Kárpátalja.ma.

Kárpátalja anno: vihar a Kárpátokban

jeu, 08/07/2021 - 12:11

Egyre gyakoribbak Európában a súlyos károkat okozó viharok. A heves zivatarok, a villámlások és az erős szélfújások gyakran lakóházakat, gazdasági épületeket, mezőgazdasági területeket tesznek tönkre, s időnként emberáldozatot is követelnek.

A viharok az elmúlt századokban sem kímélték vidékünket. A Kárpáti Hiradó 70 évvel ezelőtt több esetről is beszámolt.

„Az elmúlt héten Kárpátalja sok községe fölött vonult el a vihar. A viharnak halálos áldozata csak egy helyen, Poroskő községben volt. A község határában dolgozott Bulák Mihály poroskői gazdálkodó, akit a vihar éppen munkaközben ért. A sűrűn lecsapódó villámok közül az egyik agyoncsapta Bulák tehenét, egy másik pedig Bulák Mihályba sújtott és halálra sebezte.” (1941. augusztus 10.)

„Az elmúlt este hatalmas, viharral és villámcsapásokkal párosult felhőszakadás vonult végig Munkácson. Körülbelül 19 órakor jött az első zápor, 21 órakor fokozódott s éjfélkor már valósággal ítéletidő tombolt a város és környéke fölött. Az eső patakként ömlött, az árkokat, utcákat magasan ellepte a víz, közben a Vasváry-utcán kétszer a telefonvezetékbe csapott a villám s lecsapott a zsidó temetőbe is. A felhőszakadás hatalmas áradást okozott. A Pál-hegyen három hidat elsodort a víz, a Kerepeci-patak pedig annyira megáradt, hogy a Nagy-hegy alatt hatalmas területen vályogház összeomlott kiöntött és a cigánytelepen húsz, nagyobbrészt vályogból épült ház összeomlott. Szerencsére emberéletben nem esett kár, de az anyagi kár aránylag jelentős. … Munkácson 72 mm-es csapadékot mértek, amire itt még nem volt példa. Ignécen Vajda György 34 éves erdőkerülő egy fa alá menekült a vihar elöl. A fába villám csapott s a földre sújtotta Vajdát, de szerencsére nem ölte meg. A kihívott mentők súlyos égési sebekkel a munkácsi kórházba szállították.” (1941. augusztus 15.)

1941. augusztus 8-i számában olvashatjuk Szőke László Vihar című versét:

Szomszédom a szegény ruszin,

sokat és mélyen szenvedett;

ácsolt viskója összedőlt

s azóta az udvaron visít,

mint négy sovány malac,

négy sápadt gyerek.

Négy sápadt gyereknek,

sápadt apja most,

csak ül-ül a romhegyen.

Körötte Olena, Vaszil, Iván,

Demeter sír-sípit éhesen.

Pedig tegnap még volt kenyér,

sajtárban még krumpli is akadt,

de vihar jött a Verhovináról,

szétvert: kenyeret, sajtárt

és vánnyadt házakat.

Szétvert házakat, szíveket,

folyik-folyik a sár a dombos utakon…

Kopottan, fáradtan a Verhovina felett,

nézzük a nehéz ködös eget,

hol vajúdva most ólmos fájdalom

borong

s a messzi égről

szívünkig ér e kín:

Istenem vihar lesz megint…

Marosi Anita

Kárpátalja.ma

The post Kárpátalja anno: vihar a Kárpátokban appeared first on Kárpátalja.ma.

Újabb kilenc oltópont nyílik Kárpátalján

jeu, 08/07/2021 - 12:04

A Kárpátaljai Megyei Közegészségügyi Központ tájékoztatása szerint újabb kilenc oltópont nyílik Kárpátalján.

Jelenleg öt oltópont működik megyénkben: Ungváron, Munkácson, Nagyszőlősön, Huszton és Técsőn.

Ezentúl Perecsenyben (Uzsanszka u. 8.), Nagybereznán (Sevcsenko u. 27.), Csapon (Priozerna u. 4.), Szolyván (Fő út 1.), Volócon (Puskin u. 8.), Ökörmezőn (Sevcsenko u. 97.), Rahón (Béke tér 1.), Ilosván (Narodna tér 3.) és Beregszászban (Munkácsi út 6.) lehet majd megkapni a védőoltást szombaton és vasárnap közép-európai idő szerint 8.00 és 16.00 óra között.

A személyigazolvány és az identifikációs kód felmutatásával lehet megkapni a védőoltást. Az oltópontokon a maszk használata kötelező – tudatta a mukachevo.net internetes hírportál.

Kárpátalja.ma

The post Újabb kilenc oltópont nyílik Kárpátalján appeared first on Kárpátalja.ma.

Weöres Sándor: Égi csikón léptet a nyár

jeu, 08/07/2021 - 11:17

Égi csikón léptet a nyár,
tarka idő ünnepe jár,
táncra való, fürdeni jó,
nagy hegy alatt hűsöl a tó.

Hogyha kijössz, messzire mégy,
hogyha maradsz, csipdes a légy.
Habzik az ég, mint tele-tál,
tarka idő szőttese száll.

The post Weöres Sándor: Égi csikón léptet a nyár appeared first on Kárpátalja.ma.

Több mint ezer gyerek született fél év alatt Munkácson

jeu, 08/07/2021 - 10:50

Összesen 1 046 kisbaba jött a világra a Munkácsi Szent Márton Kórházban hat hónap leforgása alatt – számolt be róla a mukachevo.net internetes hírportál július 8-án.

A statisztikai adatok alapján 501 kislány és 545 kisfiú született. 375 édesanya Munkácsról, 469 a Munkácsi járásból, 202 pedig más településekről és járásokból érkezett.

Kárpátalja.ma

The post Több mint ezer gyerek született fél év alatt Munkácson appeared first on Kárpátalja.ma.

Története során először Eb-döntős Anglia válogatottja

jeu, 08/07/2021 - 10:25

Az 1966-os világbajnoki döntő után története első Eb-döntőjét játszhatja az olaszok ellen Anglia válogatottja, miután 1:1-es rendes játékidőt követően a hosszabbítás után 2:1-re legyőzték a hősiesen küzdő dánokat, a labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőjében.

A kezdeti angol szorításból kiszabaduló dánok elkezdték a korábbi meccseken megszokott szép támadásaikat építgetni, és a játékrész derekán meg is szerezték a vezetést. A 30. percben Mikkel Damsgaard szabadrúgásból mintegy 23 méterről a léc alá bombázott, a vetődő Pickford jobb keze fölé (0:1). Az angoloknak ez volt az első kapott gólja az Eb-n. A 39. percben aztán megjött Sterling és az angolok szerencséje: Harry Kane parádésan ugratta ki a jobb oldalon meglóduló Sakát, az Arsenal szélsője beadta a labdát, és bár az nem jutott el a címzetthez, Sterlinghez, a menteni igyekvő Simon Kjaerrőla dán kapuba hullott (1:1). Ez volt a kontinenstorna tizenegyedik öngólja. Ahhoz, hogy a dánok a rendes játékidő végéig meccsben maradjanak, rengeteget tett kapusuk Schmeichel, aki több bravúrt is bemutatott.

A hosszabbítás első percétől érezhető volt a két csapat közötti erőnléti különbség, szinte egyfolytában a dánok térfélen zajlott a küzdelem, és a 105. percben be is került a kapujukba a labda. Sterling tört be a tizenhatoson belülre a jobb oldalon, az alapvonal mentén, és Maehle szabálytalankodott vele szemben, a játékvezető pedig büntetőt ítélt. Harry Kane gyengén helyezett lövését Schmeichel balra vetődve kivédte, de Kane ott termett a kipattanóra, és jobbal az öt és felesről a hálóba lőtt (2:1). Az eredmény ezután már nem változott, Anglia története során először jutott be az Európa-bajnokság döntőjébe, ahol az olasz válogatott ellen küzdhetnek meg az aranyért. Az olaszok legutóbb 2012-ben játszottak döntőt, akkor nagyon sima, 4:0-s vereséget szenvedtek a spanyoloktól. Előtte 2000-ben a franciák ellen aranygóllal maradtak alul (2:1), míg 1968-ban Jugoszláviát legyűrve történetük első és eddigi egyetlen Eb-címét gyűjthették be.

Az Európa-bajnokságokon 1984 óta nem rendeznek bronzmérkőzést, így a dánok és a spanyolok is bronzzal térhetnek haza. Érdekesség, hogy Magyarország válogatottja egyetlen Eb-érmét 1964-ben nyerte, amikor a bronzmeccsen 3:1-re legyőzték Dániát, majd 1972-ben is összejöhetett volna a magyar érem, de a belgák ellen már nem sikerült behúzni a bronzmeccset (2:1-es magyar vereség).

Labdarúgó Európa-bajnokság, elődöntő, London, Wembley Stadion, 64 950 néző:

Anglia – Dánia 1:1, hosszabbítás után 2:1

A döntőben:

Anglia – Olaszország, vasárnap 21.00 óra

Kopasz Gyula

Kárpátalja.ma

The post Története során először Eb-döntős Anglia válogatottja appeared first on Kárpátalja.ma.

Pages