Vous êtes ici

Air Power Blog

S'abonner à flux Air Power Blog
Mis à jour : il y a 6 jours 8 heures

Egerszegi próbapályán

jeu, 15/07/2021 - 23:59

Ma átadták a Zalaegerszegen épülő Rheinmetall Hungary harcjárműgyár próbapályájának első elemeit. Ez a nap is kellően bizonyította, hogy az ilyen eredmények széleskörű propagálására is a dinamikus rendezvények lennének a leghatékonyabbak.

Tatai Leopard 2A4 a 30 százalékos emelkedőn.

Gidrán, alias Ejder Yalcin a beton körpályán, szintén Tatáról.

A jó öreg BTR-80-as "ugrik" ki az egyelőre csak vízzel feltöltött sármedencéből.

Két pillantás...

...az Rheinmetall Off-road Tesztpálya jövőjébe...

...valamint a harcjárműgyár építkezésére jelen időben.

Zord


Catégories: Biztonságpolitika

ספייק הונגרי avagy a magyar Tüske

mer, 14/07/2021 - 17:10

Megkezdődött a Spike irányított páncéltörő/precíziós tűztámogató rakétacsalád beszerzése a Magyar Honvédség számára.

A LégierőBlogger legutóbb egy szlovéniai gyakorlaton fotózhatott Spike indítást.

Az első magyar beszerzési csomag a Spike LR2 rakétáknak a Lynx gyalogsági harcjármű fegyverrendszerébe történő integrációs munkáit szolgálja.

Zord


Catégories: Biztonságpolitika

AirPowerNews 100. (2021. júl.)

mer, 07/07/2021 - 18:39

Folyamatban van az első, Magyarországnak épülő Airbus Helicopters H225M közepes többfeladatú helikopter végszerelése. Ennek alkalmából látogatott el ma a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos vezette delegáció a gyártó franciaországi Marignane-ban lévő gyárába. Illő pillanat a LégierőBlogger századik hírbejegyzéséhez :-)

Zord

(trivia)


Catégories: Biztonságpolitika

H145M Multipurpose: a szerencsés 13-as (és 12-es)

jeu, 17/06/2021 - 14:20

Mint azt az lhsn.hu jóvoltából pár napja tudhatjuk, sor került az első, függesztett fegyverzettel történő repülésekre a Multipurpose (MP) konfigurációban Szolnokra leszállított H145M HForce gépekkel. Mivel a képességkialakítás tekintetében egy repülés nem repülés, így a kíváncsiság a hír "harmadnapjára" a szolnoki tengelybe vitt. És lőn! 

A harmadik-negyedik fordulót lecsapva jön be a 13-as, a jobb felfüggesztőn a Nexter NC 621 20 milliméteres gépágyúkonténerrel, a bal oldalon pedig a 12 darab 70 milliméteres rakéta hordozására alkalmas Thales Belgium FZ231-es rakétakonténerrel. 

Ebből a szögből jól látszik a rakétakonténer, a túloldalon az ágyú is kikandikál, de az L3 Wescam MX-15-ös szenzortorony is ott van a többi "attribútummal" egyetemben.

Hi vagy lo? Jó kérdés a helikopterek harctéri alkalmazása szempontjából. (A 12-es "besunnyogós", nem standard bejövetele jó illusztrálja az utóbbit :-) Ha az ellenfél reguláris, organikus légvédelemmel rendelkezik, nem biztos, hogy opció a kézifegyvertűztől óvó magas profil. Újabb példa, hogy az afganisztáni, iraki okkupációs tapasztalatok nem, vagy csak részben relevánsak egy 21. századi "szimmetrikus" küzdelemben.

Zord


Catégories: Biztonságpolitika

Helikopterflotta a Cseket-hegy aljában + Rover 6i

mar, 15/06/2021 - 17:34

Magyarországon nem könnyű az agyunkat rászorítani, hogy egy repülő (e helyütt jobban mondva csapatrepülő) alakulatnak nem - mondjuk - kettő, abból egy üzemképes repülőeszköze van, hanem lehet akár sok is. Én a megboldogult szentkirályi "nyilvános kiképzési napok" óta nem láttam annyi honvédségi helikoptert "műveletben", mint ezekben a napokban Újdörögdön, ahol a különleges műveletiek kiszolgálásában vettek részt - úgy a képességet jelenleg biztosító szovjet gépek, mint a szerepüket lassan, részben átvevő H145M-ek. Bízzunk benne, hogy az immár újra megjelenő volumen (repülőeszköz harcérték) mellé a szubsztancia (ember, fegyverzet, rendszer, stb.) is mihamarabb felzárkózik, hogy a valós képesség testet ölthessen. 

Új és régi a Cseket-hegy alatti helikopterleszállókon.

A kicsit szélesebbre vett látószöggel készített képen a ma részt vett gépek szinte mindegyike látható.

Ez már a bemutató az elöljárónak a Romváros főutcáján. 

Ha a fedélzeti négycsövű 12,7mm-es géppuska, illetve a 80 milliméteres rakétakonténerek itt és általában hallgatásra is vannak kárhoztatva, a deszantkabinból azért lelkesen kelepel a PKM.

 

A mai napra rendelt technikai újdonság: Rover 6i. 

Lesugárzó 1. Távoli lövés, de a vett kép alapján ~a fotós irányába néz az MX-15. 

Lesugárzó 2. Itt mondjuk elég egyértelmű a Litening oldalra "kitekert" szenzortornya, ahogy az alacsony és közeli rácsapás közben a POI-t követni igyekezvén pedzegeti szögsebességi limitjeit :-)

És akkor térjünk vissza a Cseket-hegyhez. A bemutatót követően indul a 09-es haza Szolnokra...

...itt pedig az egyik "ISR" gép, a 10-es, a hegytetőn lévő bunkerrel a háttérben.

Indul a 720-as. A 24-esnek továbbra sem kell erőlködnie, ha vizuálisan erőt kell sugározni, de azért némi szubsztancia se ártana azokba a csövekbe, vagy csövek oda, ahol most nincsenek.  

És a klasszikus, amit nem lehet megunni. Távozóban a 704-es.

Zord 


Catégories: Biztonságpolitika

SOATU Sólyom

mar, 15/06/2021 - 06:15

Érkezik a Romváros főutcájára a szolnoki különleges műveleti csoportért egy szolnoki H145M.

Vonatkozó irodalom.

Zord


Catégories: Biztonságpolitika

Előretolt Felfegyverző és Feltöltő Pont (FARP) Jutason

dim, 13/06/2021 - 20:49

A Defender Europe 21 magyarországi algyakorlatait támogatni hazánkba települt amerikai 12. Helikopterdandár (12CAB) AH-64D Apache (Longbow) harci helikopterei Szolnokon, Taszáron és Jutason is megfordultak. Következzen az utóbbi helyszínen üzemeltetett FARP tevéknységének néhány jellemző pillanata.

Feltöltés és felfegyverzés egy képen: látszik a tankolócső, és a nyitott panelnél zajlik a 30 milliméteres "chain gun" lőszereinek málházása. A jobb szélen láthatóak a Hydra 70 nem irányított rakéták konténerei. Háttérben a csatár-hegyi kilátó.

Az Army Aviation (az amerikai szárazföldi erők csapatrepülő) katonái 70 milliméteres (gyakorló) rakétákkal.

Zord


Catégories: Biztonságpolitika

AirPowerNews 99. (2021. jún.)

mer, 09/06/2021 - 00:46

A kecskemétiek 604-es légibuszával hazatért Afganisztánból az utolsó honvédségi kontingens, 18 évnyi erőfeszítés, anyagi- és emberáldozathozatal végére téve pontot.

Zord


Catégories: Biztonságpolitika

Égre rajzolt műveletek: amerikai drónok és helikopterek hosszú expón

sam, 05/06/2021 - 00:10

A különböző hivatalos közleményekből tudhatjuk, hogy gőzerővel zajlanak a BW21 éjszakai helikopteres műveletei, melyek egy modern formáció esetében nem nélkülözhetik a pilóta nélküli repülőeszközök támogatását is. Ennek lehetünk tanúi a 12CAB, a JMRC és a 2CAV repülőeszközeinek tevékenységét szemlélve.

 

Shadow UAV orbit Tótvázsony légterében. Jól látható a repült kör és az, hogy a pilóta nélküli gép érintőlegesen elhagyja azt egy repozícionálás során.

Amerikai Apache (Longbow) és Lakota helikopterek útvonalrészlete a Balaton-felvidék (77-es út D) felett. A fegyverrendszer lehetőségeinek köszönhetően a felderített és megvilágított célok megsemmisítéséhez nem kell veszélyes közelségbe repülni.

Zord


Catégories: Biztonságpolitika

Zászlóalj-átcsoportosítás a levegőben: a helikopterképesség sarokpontja

ven, 04/06/2021 - 23:54

A helikopterképesség modernizációjánál, megújításánál a manapság leggyakoribb alkalmi harci kötelék, a zászlóalj harccsoport illetve részei légi úton történő átcsoportosítása képezte az egyik sarokpontot. Ebből kaptunk ízelítőt Jutas-Újmajor viszonylatban.

Reggel nyolc, a zászlóalj harccsoport katonáit felveszi az egyik H145M Újmajorban.

0803: indul a két H145M-ből álló első hullám. A következő csoportot szállító Mi-17-es a háttérben már közelít.

0805. A Mi-17-es ~szakaszerőt is képes szállítani.

---és akkor jöhet a púder :-)

1001, alacsonyan közelít a H145M géppár a leszállóhelyhez. Ez már Újdörögd Romváros, a célobjektum. Mivel át kellett érnünk a autóval, értelemszerűen ez nem a fenti látott kör érkezése.

Fékez a 09 földet érés előtt...

...a 16-os kirakja a szállított Bocskai-lövészeket.

100311: a kirakás után a géppár sürgősen elhagyja az LZ-t. Minden földön töltött perc hatványozottan növeli a deszant és a persze helikopterek sebezhetőségét.

Ez ám az időzítés! 100353, és érkezik a Mi-17-es. A valóságban is ilyen feszesen kell egymás következő helikoptereknek, hogy az egész kirakás se húzódjon el.

Horvát katona hagyja el a Mi-17-est. A legutóbbi változatokig a Mi-8-as család legnagyobb limitációja egy szem, szűk ajtaja volt. Nem véletlen, hogy a kagyló levétele a beszállás-kirakodás gyorsításának egyetlen módszere. 

100523: a leszállóhelyet körkörösen biztosító katonák feje felett távozik a 704-es.

Az átcsoportosított erők helységharcokkal veszik birtokba a célterületül szolgáló romvárost

Zord  


Catégories: Biztonságpolitika

Árnyék a Bakony fölött: bemutatkozik a 2CAV UAV szakasza

mer, 02/06/2021 - 20:00

Az amerikai haderő műveleteiben a drónok részvétele alapértelmezett a legkülönbözőbb szinteken. A szárazföldi haderőnem meghatározó harcászati pilóta nélküli típusa, az RQ-7 Shadow nem először jár Magyarországon, de most először sikerült közelről megtekinteni egy vele felszerelt alegységet. A 2. Páncélos Felderítő Ezred (2CR) 30 fős, 11 járműből álló UAV-szakaszát, mely négy repülőeszközzel és két irányítórendszerrel rendelkezik.

Az egyik több órás felderítő bevetés visszatérési fázisát csíphettük el a Veszprém melletti sportrepülőtéren. 

Az "UAV-reptér" az aktuális leszállóirányból nézve. Kb. ezt látják az operátorok a bejövetel végső fázisában is a kamerarendszeren keresztül. A túlvégen látszik a majomfogó, mely a fékezőköteleken után képez biztonsági tartalékot túlfutás ellen (a képet a kocsi ablaküvege színezi zöldes árnyalatúra). A pálya innen szemlélve bal oldalán a szakasz telepített eszközei, melyek közül a kiemelkedik a sátorhangár.

A szakasz két készlet, Humvee-re telepített irányítórendszere. A nagy parabolaantenna, mely mindig a levegőben lévő drónra néz, az elsődleges adatátvitel eszköze. Az alkalmazási mélységből fakadó viszonylag kis távolságok ebben a kategóriában még elkerülhetővé teszik a műholdas kapcsolat szükségességét.

Néhány nappal ezelőtt a 2CAV sajtótiszthelyettese készített riportot a helyszínen, az irányítókabin belsejéről az ő anyagából szolgálhatunk pillanatfelvételekkel. Fotó: 2CAV/AFN Bavaria

A szenzortorony élőképe, a helyzetkép/mozgó térkép az UAV számára elkülönített Korlátozott Műveleti Zónákkal (ROZ) jelenik meg az operátorok előtt. Fotó: 2CAV/AFN Bavaria

A települt szakasz a túloldalról szemlélve. Az drónokkal közvetlen kapcsolatot tartó irányítórendszer mellett komoly híradórészleg gondoskodik az adatok felső vezetési szint felé (többek között műholdas átvitellel, lásd jobbra a SATCOM-os Humvee-t) történő továbbításáról. (Fontos ugyanakkor leszögezni, hogy a felhasználó alakulattól, a feladattól függően Shadow UAV-ok lesugárzásának vétele, de bizonyos interaktív folyamatok közvetlenül is történhetnek a végfelhasználóknál. Pl. a helikopterdandár Apache harci helikopterei, C2 Black Hawkjai részéről, ezáltal egy direkt "sensor to shooter" képesség is rendelkezésre áll) 

Még kis távolságből, a leszállóhelyhez közeli várakozás közben is nehéz észrevenni a Shadow-t. Bár "fűnyíróhangja" viszonylag messziről jelzi jelenlétét, a felderítési magasságban lévő gépet vizuálisan észlelni rendkívül nehéz. A kis méret és a jól megválasztott szín megteszi a hatását, különösen egy nyári nap közben, a ragyogó égen.

Zajlik az elfogórendszer leszállás előtti előkészítése, ami lényegében a kötelek feszessé tételét jelenti a fékeződobnak egy racsnis szerkezet segítségével történő "felhúzásával". Ez itt az első kábel, a ráfűzött korongok biztosítják, hogy a felszín és a kötél között legyen elég távolság a horog beakadásához.

Bejövetel közben, jól látszik a fékhorog...

...mely a földet érés után...

...végzi el feladatát, elkapja az előtte keresztbe kifeszített két fékezőkötél egyikét. "Olyan mint egy hordozó, de sokkal olcsóbb" - tartja az Army.

(Köszönet a szervezésért azoknak, akiket illet! Ritka pozitív, példaértékű hozzáállással találkoztunk ma a lőtéren, különös tekintettel a 2CR sajtótisztjére, aki bejárta velünk a BW21 színhelyeinek nagy részét. Toujours pret!)

Zord


Catégories: Biztonságpolitika

Akcióban a török vezetésű VJTF - Steadfast Defender 21 demo

mar, 01/06/2021 - 23:59

A héten mutatkozott be a nyilvánosságnak a romániai Nagysink (Cincu) lőterén a NATO új, elsősorban az erők gyors telepítésének gyakoroltatását célzó rendezvény, a Steadfast Defender első kiadása. A gyakorlat fókuszában a török vezetésű Nagyon Magas Készültségű Összhaderőnemi Harci Kötelék (VJTF) Törökország vezette váltása állt.  A képekért köszönet Vörös Szabolcs kollégának, a Válasz Online munkatársának!

A BMC Vuran a VJTF-be felajánlott török erők jellegzetes járműve. Igen, a kocsi tetején lévő RCWS ismerős lehet Tatáról, a mi Gidránjainkról is :-)

A VJTF becenevét, a "lándzshegyet" szimbolizáló pillanat is lehetne: igazából terepismertető hagyományos módszerrel. A lőtér kicsinyített mása, a szemlepont előtti terepasztal jól érhetővé teszi a gyakorlat egyes mozzanatait a különböző helyszíneken.

Quadcopter akcióban...

...begyűjtés a felderítő repülés után.

Páncéltörő alegység Land Roverrel és kétféle Milan ATGM-indítóval. A rakétakonténerek a platón láthatóak.

A Vuranok és az általuk szállított lövészek itt már tüzelőállásban.

Zord


Catégories: Biztonságpolitika

Ad excelsum conamur a Zámolyi úton

sam, 29/05/2021 - 19:49

A németországi Katterbachban állomásozó amerikai 12. Helikopterdandár (12th Combat Aviation Brigade) vendégeskedik Magyarországon a Defender Europe 21 gyakorlatsorozat illetve annak szabásmintájába beillesztett nemzeti gyakorlat, a Brave Warrior támogatására.

A 10-20311 számú UH-60M ma délután Székesfehérváron járt.

A Szolnokról érkező Duke 65 az FR24-en a Duna átrepülése előtt.

Két 230 gallonos póttartály az ESSS szárnycsonk/pilon rendszeren

Zord


Catégories: Biztonságpolitika

Amerikai okostojástestvérek

jeu, 27/05/2021 - 14:38

Átrepülőben talán, de gyakorlaton tudtommal első alkalommal vendégeskednek nálunk - a Defender Europe 21 alrendezvényén - az amerikai haderőben szigorúan támogató szerepkört betöltő UH-72A Lakota (EC145) helikopterek, a mi H145M-jeink korábbi kiadású típustestvérei a 117-es famíliából. A nagy áttelepülésbe ezúttal ők is beletartoznak, nemcsak a megszokott Black Hawk, Chinoook és Apache Longbow típusok.

Az amerikai szárazföldi haderőnem EC145-öseinek még hagyományos, kétlapátos faroklégcsavarja van, stabilizátora végén pedig függőleges felültek. Figyelemre méltó a farokcsúszó/támasz is.

Kecskeméti állóhelyére hoovertaxizik az egyik amerikai német indián.

A három vendég a Lima apron mellett kapott helyet.

Zord


Catégories: Biztonságpolitika

Adriai csapáson - Szlovéniában volt és lehetett mit fotózni

jeu, 20/05/2021 - 14:48

A sokadik alkalommal rendezték meg az európai NATO- és amerikai gyakorlatmenetrendbe illesztve az Adriatic Strike CAS/JTAC/JFO fókuszú rendezvényt Szlovéniában. A bloggernek sem ez az első jelentése innen, de mint korábban, most is meg tudom állapítani: igenis lehet jó hozzáférést adni a médiának éleslövészet, VIP-jelenlét és egyéb nehezítő körülmények közepette. 

Már ha van rá akarat. Legkisebb szomszédunknál, ismét és újólag, van.

BDU gyakorlóbombákat dob a szlovén PC-9M. Az AS21 ugyanazzal a csapadékos idővel szenvedett a héten, mint mi odahaza, de Postojna környékén, a Pocek lőtéren mára gyönyörű idő kerekedett.

Delta Hotel. A bombák becsapódáskor fehér füstöt bocsátanak ki.

 

Itt 70 milliméteres nem irányított rakétasorozatot indít a másik Hudournik. A DV-napnak hála megteltek ma a blokkok Cerkljében és kiürültek Pocek fölött.

Három lapát, fix szélvédőszekció. Ez bizony már egy osztrák PC-7-es, amint gyakorló rakétáit indítja...

...majd géppuskás rácsapás közben.

Egy kicsi haderőnek pláne nem lehet célja, hogy close combatban daráltassa le magát. Ezért is van jelentősége az olyan korszerű irányított páncéltörő rakétáknak, mint a Spike. (gyengébbek kedvéért: ez a kategória soha, semmilyen körülmények között nem téveszthető össze semmilyen irányítatlan pct rakétagránatavetővel, vállról használható hsn eszközzel, ha keleti, ha nyugati, ha mezítlábas-lesajnált, ha nyálcsorgatós-divatos). Az IPTR anno forradalmat hozott a hadviselésbe és köszöni szépen, máig jól tartja magát: stand-off, precíziós, ma már nlos, top attack. Minden ami egy RPG-féleség soha nem lesz - ahogy egy höki ágyú sem)

Menetben a páncéltörők: a hordtáskában van az indítóberendezés, a másik katona viszi a rakétát.

Sniper team és média éleslövészeten. Egy kép, mely az AS21 során biztosított hozzáférést kellően illusztrálja.

Akár csak áthúz a fejed felett...

...akár veled szemben függeszkedik, a Puma családnak, így a szlovén Cougarnak hasonlóan markáns karaktere van, mint a minyónak vagy a CH-53-asnak. Már csak néhány százat kell aludni, és a saját H225M-jeinken is tapasztalhatjuk idehaza. 

A korszerűsített M-84-esek éltetik tovább a szlovén páncéloskultúrát. Érdekes, náluk a szárazföldön sem volt "minek a Trabantba színes display".

Zord


Catégories: Biztonságpolitika

Légideszantművelet a Balkánra

mar, 11/05/2021 - 23:59

Idén - immár a Defender Europe 21 hadosztályszintű rendezvény részeként -  visszatért magyarországi bázisára, Pápára az amerikai erők európai légideszantműveleti jártasságának fenntartását célzó/képességét demonstráló Swift Response hadgyakorlat, hogy ejtőernyős katonákat juttasson a balkáni "válságövezetbe", jelen esetben Bulgáriába. Közel párhuzamosan, szintén az SR21 keretében az amerikai 82. Légiszállítású Hadosztály és a lengyel 6. Ejtőernyős Dandár katonái szintén bevetésre indultak Észtországba, illetve Romániába. Kisebb létszámban más szövetséges országok haderői is részt vettek a gyakorlaton

 

Az olaszországi Vicenzában (és a németországi Grafenwöhrben) állomásozó 173. Légiszállítású Dandár az Egyesült Államok Európai Parancsnokságának elsődleges reagáló ereje. Míg az ejések várakoznak, a gyakorlat támogatására McChord légibázisról (Washington állam) áttelepült C-17-es repelőttije már elkezdődött a háttérben: az ellenőrzéshez fehér fényű lámpa világítja meg az egyik F117-es hajtómű ventillátorfokozatát. 

 

Az SR21 felvarrója.

FMTV tehergépkocsi az ejések között.

"Az egészben a várakozás a legrosszabb"

Végre eljött az indítás, sorra pörögnek fel a T56-osok.

Elindul a beton felé állóhelyéről az egyik gárdista Hercules.

Irány a 16-os pálya.

A gépezet nem áll meg, előkészítik az ejtőernyőket a művelet következő szakaszára...

 ...illetve megkezdik a dandár SATCOM-os vezetés-iránytási járműveinek bepakolását a következő kör egyik C-17-esébe.

"Katonásan", azaz tolatva foglalják el helyüket a járművek a tehertérben, hogy az ejések által elfoglalt repülőtéren leszálló C-17-esből majd a leggyorsabban kigurulhassanak, a sebezhető gép földön töltött idejét minimalizálva.

Zord 


Catégories: Biztonságpolitika

H145M a T-72-esekkel Tatán

lun, 10/05/2021 - 19:08

Jelentős helikopterforgalomra lehet számítani május 10-én Tata és Szomód térségében - tájékoztatta a lakosságot a minap az MH25.

A 20-as oldalszámú H145M tette ma tiszteletét Klapkáéknál, ahol egy képre kerülhetett a höki zászlóalj T-72-eseivel. Akármi is volt itt a célja, az összhaderőnemiséget jól szimbolizálja egy ilyen, fotón megörökített pillanat. Azt az összhaderőnemiséget, amit a manapság divatos multi domain felé vezető rendületlen menetelésben lehetetlenség nem útba ejteni.

Zord


Catégories: Biztonságpolitika

AirPowerNews 98. (2021. máj.)

jeu, 06/05/2021 - 11:02

Ez is eljött. Bokrétaünnepség a készülő Airbus Helicopters Hungary alkatrészüzemben Gyulán.

Zord


Catégories: Biztonságpolitika

Áprilisi hó és tűz

lun, 26/04/2021 - 11:48

Az idei első levegő-föld éleslövészet kínált néhány különleges pillanatot - és sokat melyet mindig jó újra látni, megörökíteni. A múlt tapasztalataiból okulva: amíg csak lehet.

Az áprilisi hó maradéka a lövészet napjaiban is ott világított még a Mórocz-tetőn.

Útban a tízes csomag a célterület felé.

Egy közeli felvételen a GS-2-30K torkolattüze, egyik nyomjelző lövedéke, a lőszerek kivetett hüvelyei és hevedertagjai.

 

Géppár a lőtér felett. Az idei első kitelepülés során két gép jellemzően Körös-hegyen dolgozott, egy pedig Újmajorban helyizett.

 

Újabb adag 30 milliméteres röppályája kezdeti szakaszán. Érdemes megfigyelni az egyes lövedékek közötti nem egyenletes távolságot, ami rávilágít arra a keveset hangsúlyozott tényre, hogy még a legjobb minőségi kritériumoknak megfelelő "tüzérségi" rendszerekben is milyen számottevő különbségek lehetnek az egyes lövések tényleges-aktuális paraméterei között.

Az utolsó nappali lövészet végeztével búcsú a körösi toronytól.

Jutas felé iparkodik az egyik 24-es, háttérben a Papod.

  

Érkezik az egyik éjszakai sor egyik gépe a Körös-hegyre, hosszú expozíciós felvételen.

Ritka pillanat: szikrákat vet az egyik becsapódó lövedék a földön, még kettő követi.

 

Délelőtti idill üzem előtt az Előretolt Felfegyverző és Üzemanyagtöltő Ponton (Forward Arming and Refuelling Point, FARP). 

 

Forgolódás az állóhely felett az egyik helyi repülés (berep?) alkalmával.

Egy Újmajorban ritka bal kör és fény a 335-ösön a szpotter nagy örömére. "A korán kipattanó cumók felhőárnyékaitól ments meg Uram, minket!"

 

Ez egy szokásos, igaz kicsit alacsony bejövetel a jutasi fenyves felett.

Alig száz méterrel az állóhely előtt a 334-es. Ezúttal csak pótosokat hoztak magukkal a gépek. A 2019 nyári rakétás lövészet emlékét egyelőre nem sikerül felfrissíteni, a B8V20-asok így hiányoznak.

 

Függeszkedik a 332-es, A körülmények kedveztek a forgószárnylapátvég-örvények láthatóvá válásának.

 

Zord

 


Catégories: Biztonságpolitika

AirPowerNews 97. (2021. ápr.)

mer, 07/04/2021 - 23:25

Most hogy ki-ki a maga politikai megfontolásaiból illetve technikai okai miatt kivégezte a hidegháborút lezáró bizalomerősítő intézkedések egyik legjelentősebbikét, a Nyitott Égbolt szerződést, újabb jelentős sikert könyvelhetnek el az európai biztonság aláásásán munkálkodók.  

000607, valahol Magyarország felett dolgoznak a 603-as Ancsába épített Omera 33-as kamerák.

Zord


Catégories: Biztonságpolitika

Pages