Az Europa Varietas Institute magyar nyelvű blogja, uniós szakpolitikákról, konferenciákról, biztonságpolitikáról, diplomáciai eseményekről

You are here

Az offshore Leaks és francia kontextusa

Az Offshore Leaks ügy francia kontextusa
Az ügyben 2,5 millió dokumentum áll rendelkezésre, mely 120-130.000 céget és min. 130.000 főt érint 140 országra kiterjedően egy 260 GB-os merevlemezen, melyet egy rejtélyes ismeretlen juttatott el az ICJC-hez. Az információkat csak lassanként csepegtetik.
A csalások összességében 1250 milliárd eurónyi kárt okozotak, ebből 50 milliárd euró kár érte évente Franciaországot. A csalások lényege, hogy adott (pl. francia) bank kliensei francia bankok segítségével azok (álcázott) és közvetetten alapított off shore (partner)vállalataikban fektethették be pénzüket az anyabankok közvetítésével : Mégpedig úgy, hogy az ügyfelet egyik leányvállalatukhoz irányították (általában külföldi, pl. svájci - második szint) és ez utóbbiak irányították a befektetéseket az ázsiai vagy egyéb távoli adóparadicsomokban létrehozott off-shore cégekhez (harmadik szint). Azért nehéz ezeket felderíteni, mert lényegében nemcsak az off-shore cég alapítása történt fiktív nevekkel, hanem az ügyfelek befektetéseit is fiktív nevek alatt eszközölték, ezekhez újabb adóparadicsomokban rendeltek postafiókokat és külön cég (pl. az UBS Nominies) szerveződött a fiktív személyek adatkezeléseinek lebonyolítására.

Az adatokat szinte biztosan titkosszolgálati eszközökkel gyűjtötték és nem nagyon érthető, hogy sikerült egy 15 hónapos nemzetközi nyomozást titokban tartani. Franciaországban a legfőbb (és mindezidáig egyetlen nyilvánosságra hozott) érintett személy Jean-Jacques Augier, Hollande kampanyfőnöke de rajta kívül még kb. 130 francia személy érintett még. Augier két Caïman szigeteki off-shore céget hozott létre a 2000-es években és egy XI-Shu nevű kínaival működött együtt.
A vizsgálat az ICJC (washingtoni székhelyű Oknyomozó Újságírás Nemzetközi Konzorciuma) kezdeményezésére indult. A szervezet egyik fő támogatója a Riporterek Határok Nélkül szervezet. Korábban utaltunk rá, hogy utóbbit az amerikai elit National Endowment of Democracy nevű demokrácia-importtal foglalkozó nemzetközi szervezete is jelentősen pénzeli egy-egy nemzetközi politikai beavatkozás miatt.

A Cahuzac-ügy
Franciaországban az offshore leaks botrány tetőzi a pár nappal előtte kirobbant "Cahuzac ügyet", melyben François Hollande ún. delegált költségvetési miniszteréről (eredeti mestersége : sebész) derült ki, hogy 600.000 eurós eltitkolt megtakarításait kezelte "off-shore módon" előbb egy svájci (genfi székhelyű, de francia alapítású Reyl & Cie Bank, mely számos francia politikus és egyéb VIP ügyféllel rendelkezik), majd egy szingapúri bankszámlára utalva át a pénzt. A Reyl & Cie egyébként 6 Seychelles szigeteki fiókcéggel rendelkezik : Wind Charm Corporation, Fame Eagle Corporation, Oceania City International Inc., Sunny Ridge Group Limided, Jade Green Investments Limited, Moonlite Overseas LTD.
Cahuzac március 19-én lemondani kényszerült és elismerte bűnösségét, az ügy azonban nem zárult le, mert úgy tűnik a pénzügy- és gazdasági minszter Pierre Moscovici és a belügyminiszter Manuel Valls is érintett az ügyben.
Hollande és az Ayrault vezette kormány tehát legalább triplán szorongatott helyetben van, hiszen éppen a pénzügyek rendbetételét hirdették a korrupció és az off-shore elleni harccal. A francia politika és a cégek stratégiája a helyzet kezelésére az ügyek elszigetelése, és lehetőleg csupán személyi, egyéni felelősségek megállapítása.

Eleddig ismert érintett személyek és cégek :
- Günther Sachs, Brigitte Bardot volt férje, az Opel (autógyár) alapító dinasztia örököse (2011-ben öngyilkos lett). (Egyetlen svájci ismert név eddig.)
- Carmen Thyssen-Bornemisza, műgyűjtő, a német Thyssen cég egyik örököse
- BNP Parisbas (>Real Estate nevű ingatlancége Magyarországon) szingapúri és hongkongi leányvállalatain és partnerein keresztül 56 céggel alkotott trösztöt (pl. Muju International Limited, szingapúri és görögországi székhellyel) és alakított off-shore cégeket Szamoán és a brit Szűz-szigeteken (pl. Triple 888 Fortune Limited cég)
- Crédit Agricole (CIB-ben volt tulajdona, jelenleg Credigen Bank Zrt.) , genfi leányvállalatán keresztül (Crédit Agricole Suisse) szintén Ázsiában 36 céggel alkotott trösztöt ; pl. Execorp Limited, Sharecorp Limited, Acticorp Limited
- a svájci UBS bank és leányvállalatai és a Crédit Suisse valamint 4 katonális bank : Lucern Zürich (ZKB), St-Gallen és Grison bankja. (Az UBS azért érdekes, mert Svájc második legnagyobb bankjaként tavaly ősszel majdnem becsődölt és tízezres leépítések voltak a cégnél.)

Közvetetten az ING, az ABN AMRO, a DEXIA és a Fortis flamand befektetési alapok, bankok (francia érdekeltségekkel) is érintettek.

Véleményünk szerint nem feltétlen a konkrét ügyek érdekesek, hanem, hogy ki(k) áll(nak) a kiszivárogtatás mögött, ki és hogyan jutottak hozzá (adathalászással, internetes kalóztevékenységgel) ennyi adathoz. Kiknek áll a kiszivárogtatás pont most az érdekében (hiszen számos esetben pl. évtizedes ügyekről, elhunyt személyekről van szó, vagy a BNP Parisbas esetében főként 2000 környéki tevékenységről) és milyen célt akarnak ezzel elérni. Az egész "hadművelet" lebonyolítása a Wikileaks mintájára túlzottan is profinak tűnik. Sajnos egyenlőre pont az erre vonatkozó kérdésekre nem találni válaszokat.
Egyenlőre sötétben tapogatózunk, de többet fogunk tudni, ahogy mind a 130.000 cég neve lassanként ismert lesz : milyen cégekről van szó elsősorban és kikhez kötődnek. Nem-e egy általános "csapásmérésről" van-e szó (főként) európai cégek ellen az EU-USA szabadkereskedelmi zóna kapcsán? Véletlen vajon, hogy a feldolgozás hónapjaiban az USA-ban csak Nevada, Wyoming és Delaware állam több mint 700.000 off shore céget számolt fel, jóval kevesebb médiahátszél mellett? Mindez jelenleg csak találgatás a cui prodest megválaszolása felé, de egyes elemzők már most célzott állami tevékenységet gyanítanak a háttérben. A módszerek mindenesetre nagyon hasonlítanak ahhoz az eljáráshoz, amit az USA az Al-Kaida svájci pénzforrásainak felszámolásakor alkalmazott, direkt szövetségi nyomozati anyagokat faxolva át a sajtónak, mint ez utólag kiderült...

Undefined