You are here

Bumm.sk (Szlovákia/Felvidék)

Subscribe to Bumm.sk (Szlovákia/Felvidék) feed Bumm.sk (Szlovákia/Felvidék)
Szlovákiai magyar hírportál - friss, fiatalos portál, napi hírekkel, tudósításokkal, érdekességekkel.
Updated: 12 hours 52 min ago

Eltűnt az iráni elnök helikoptere – nagy erőkkel keresik a ködös hegyvidéken

Sun, 05/19/2024 - 19:00
Euronews: Eltűnt Raiszi iráni elnök helikoptere. A jármű Irán észak-nyugati körzetében tűnt el a radarról, az iráni hivatalos források szerint. A több forrású híradásokban egyelőre még csak utalás sincs arra, hogy géphiba, időjárási anomália vagy szabotázs történt-e. A jelentések "kemény ütközésről" illetve kényszerleszállásról szólnak. A konvoj másik két helikoptere sértetlenül leszállt.

Slovensko mozgalom: A koalíció azt bizonyítja, hogy nem érdekli a feszült helyzet megoldása

Sun, 05/19/2024 - 18:30
TASR: A kormánykoalíció az elnöki palotába szervezett kerekasztalon való részvételének a lemondásával bizonyságot tesz róla, hogy nem érdekli valójában a Szlovákiában kialakult feszült helyzet megoldása – állítja az Igor Matovič által vezetett Slovensko mozgalom. A TASR-t erről Matúš Bystriansky, a mozgalom szóvivője tájékoztatta.

Villámárvizek pusztítanak Nyugat-Európában

Sun, 05/19/2024 - 18:00
Belgiumban több településen az eddigi legsúlyosabb árvizek pusztítottak. Az ország keleti részén, Limburg tartományban a Berwijn patak kilépett medréből a heves esőzések után. Franciaországban egy autót elsodort egy megáradt folyó vize az ország keleti felében. Saint-Avoldban a víz házakba is betört.

Šutaj Eštok: Azt a verziót is vizsgálják, hogy nem magányos farkas volt a merénylő

Sun, 05/19/2024 - 17:38
TASR: A Robert Fico kormányfő elleni merénylet ügyét vizsgáló nyomozócsoport azzal a lehetőséggel is foglalkozik, hogy nem magányos farkas volt az elkövető. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy két órával a merénylet után törölték a tettes facebookos és kommunikációs előzményeit – közölte vasárnap Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter.

Kaliňák nem lát okot a a belügyminiszter lemondására

Sun, 05/19/2024 - 17:24
Robert Kaliňák (Smer) miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter nem lát okot Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter lemondására a Robert Fico (Smer) kormányfő elleni merénylet kapcsán. "A lemondását követelő felhívásokat az egész helyzet félreértéseként értékelem" – jelentette ki vasárnap Kaliňák.

A PS bízik benne, hogy siker koronázza a pártok kerekasztalával kapcsolatos kezdeményezést

Sun, 05/19/2024 - 16:40
TASR: Michal Šimečka, a Progresívne Slovensko elnöke sajnálja, hogy egyes pártok elutasítják a Zuana Čaputová köztársasági elnök és a választott utódja, Peter Pellegrini által szervezett kerekasztalt. A PS mozgalom üdvözli ezt a kezdeményezést és továbbra is bízik benne, hogy siker fogja koronázni – közölte a TASR-rel Alena Kuišová, a PS sajtóosztályának igazgatója.

Tragikus hajóbaleset történt Verőcénél a Dunán

Sun, 05/19/2024 - 16:12
Szombaton (5. 18.) éjszaka a Dunán Verőcénél összeütközött egy motorcsónak és a svájci MS Heidelberg szállodahajó. A motorcsónakból egy személy élte túl a balesetet, ketten meghaltak, öten pedig eltűntek. Később Komáromnál állt meg a szállodahajó.

Az SaS hibának tartja a politikai pártok kerekasztalának lehetséges lefújását

Sun, 05/19/2024 - 15:30
TASR: Az SaS párt elhibázottnak tartja a politikai pártok keddi (5. 21.), az elnöki palotába tervezett kerekasztalának a lehetséges lefújását – tájékoztatta a TASR-t Ondrej Šprlák, az SaS szóvivője.

Michelin-csillagot kapott egy mexikói tacós

Fri, 05/17/2024 - 16:22
A mexikói El Califa de León az első tacostand a világon, ami Michelin-csillagot kapott. Négyféle taco van az étlapon, mind marhahúsból készül.

Šimečka is halálos fenyegetéseket kapott, feljelentést tett

Fri, 05/17/2024 - 15:52
Michal Šimečka, a PS elnöke is halálos fenyegetéseket kapott. Megjegyezte: drasztikus és nagyon konkrét fenyegetésekről van szó, feljelentést tett.

Múzeumok éjszakája a betléri kastélyban

Fri, 05/17/2024 - 15:30
Május 18-án, szombaton hagyományosan a betléri múzeum is bekapcsolódik a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatba. A nap folyamán gyermekeknek szóló kézműves műhely és kétféle útvonalon zajló tárlatlátogatás várja az érdeklődőket – írta a Rozsnyóvidék.sk.

Az ügyész indítványozta a merénylő előzetes letartóztatását

Fri, 05/17/2024 - 15:20
Az ügyész indítványozta, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba a miniszterelnököt meglövő Juraj C.-t. Erről a bazini Specializált Büntetőbíróság dönt szombaton.

Megtagadták a kikötési engedélyt egy Izraelnek fegyvert szállító hajótól a spanyolok

Fri, 05/17/2024 - 15:00
Hirado.hu: Nem adtak engedélyt a spanyol hatóságok egy Izraelbe tartó, fegyvereket szállító hajónak, hogy megálljon a délkelet-spanyolországi Cartagena kikötőjében – közölte José Manuel Albares spanyol külügyminiszter. A tárcavezető elmondása szerint a Marianne Danica nevű hajó május 21-re kért kikötési engedélyt a Spanyolország délkeleti részén fekvő Cartagenában. A kérést azért utasították vissza, mert Spanyolország tiltja mindenféle fegyver szállítását Izraelbe a Gázai övezeti háború tavaly októberi kirobbanása óta.

Szerdán tartják a következő rendes kormányülést

Fri, 05/17/2024 - 14:42
A következő rendes kormányülést szerdán tartják, Robert Kaliňák kormányfőhelyettes vezeti majd. Megjegyezte: a kormány a megszokott módon működik.

Milan Vagač alkotásaiból nyílt kiállítás Érsekújváron

Fri, 05/17/2024 - 14:30
Az érsekújvári Zmeták Ernő Művészeti Galéria ezekben a napokban nyitotta meg Milan Vagač önálló kiállítását „Tvár nebola rozpoznaná” címmel. A szervezők közölték: az érdeklődők június 29-ig tekinthetik meg a kiállítást.

Elfogadta az abortusz szigorítását az olasz szenátus

Wed, 04/24/2024 - 19:30
Euronews: Elfogadta az olasz szenátus azt a módosítást, ami lehetővé teszi, hogy az abortuszellenes csoportok kapcsolatba léphessenek a beavatkozást fontolgató nőkkel a kórházakban. A kormány szerint a módosítás teljesíti az abortuszt legalizáló 1978-as törvény szándékát, amely tartalmaz az eljárás megakadályozására vonatkozó rendelkezéseket is. Az ellenzők megkérdőjelezték az orvosilag nem képzett csoportok tevékenységét a klinikákon.

96.342 euró kompenzációt kapnak az önkormányzatok az őszi "migránsvészért"...

Wed, 04/24/2024 - 19:00
Összesen 96.342 eurót fizet a kormány az önkormányzatoknak a harmadik országokból Szlovákia területére érkezett külföldiekkel kapcsolatos négy rendkívüli helyzet során felmerült kiadások kompenzálására. A belügyminisztérium javaslatát szerdán hagyta jóvá a kormány.

Danko: Az RTVS hosszú távon nem fenntartható modell

Wed, 04/24/2024 - 18:45
TASR: A Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) hosszú távon nem fenntartható modell – mondta szerdán Andrej Danko, a parlament alelnöke, exházelnök, exkapitány, az SNS elnöke, miután a kormány szerdán jóváhagyta a Szlovák Televízióról és Rádióról (STVR) szóló törvénytervezetet.

Pages

THIS IS THE NEW BETA VERSION OF EUROPA VARIETAS NEWS CENTER - under construction
the old site is here

Copy & Drop - Can`t find your favourite site? Send us the RSS or URL to the following address: info(@)europavarietas(dot)org.