You are here

Kárpátalja.ma (Ukrajna/Kárpátalja)

Subscribe to Kárpátalja.ma (Ukrajna/Kárpátalja) feed Kárpátalja.ma (Ukrajna/Kárpátalja)
Kárpátaljai magyar hírportál
Updated: 3 weeks 7 hours ago

Ismét beregszászi járási áldozatot követelt a háború

Fri, 17/11/2023 - 09:01
Újabb gyászhír érkezett a frontról. Az oroszukrán háborúban vesztette életét Dmitruk Demjan beregszászi járási katona.

A Nagyszőlősi Városi Tanács közleménye szerint a férfi 2022. október 1-jén hunyt el Herszon megyében. Az alsóveresmarti katona lövészként teljesített szolgálatot. Temetésének időpontját egyelőre nem közölték.

A Kárpátalja.ma szerkesztősége osztozik a hozzátartozók fájdalmában.

Kárpátalja.ma

The post Ismét beregszászi járási áldozatot követelt a háború appeared first on Kárpátalja.ma.

Már több száz civil áldozatot szedtek aknarobbanások Ukrajnában

Fri, 17/11/2023 - 08:35

Ukrajnában eddig már 852 civil sebesült meg földbe ásott aknák és más robbanószerkezetek, illetve robbanóanyagok miatt, közülük 265-en meghaltak – hozta nyilvánosságra Pavlo Voznyuk ezredes, az ukrán védelmi minisztérium aknaelhárítási osztályának helyettes vezetője csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján.

„Az Oroszország által Ukrajna ellen tavaly február 24-én indított teljes körű invázió kezdete óta 2023. november 16-ig Ukrajnában 576 aknával és robbanóanyag-maradványokkal kapcsolatos incidens történt, amelyeknek polgári személyek estek áldozatul az országban. Az áldozatul esett civilek közül 265-en életüket vesztették, 587-en túlélték, de sebesüléseket szenvedtek” – fejtette ki a tisztségviselő.

Voznyuk felhívta a figyelmet a biztonsági előírások szigorú betartására és a lehetséges veszélyre figyelmeztető jelzésekre való odafigyelésre. Utóbbiak közzé tartoznak az aknaveszélyre figyelmeztető táblák, a speciális szalagok, amelyekkel az aláaknázott területeket elkerítik és a felderített robbanóeszközöket jelző vörös zászlók a földben. „Mindez arra figyelmeztet, hogy az adott terület robbanásveszélyes anyaggal szennyezett” – magyarázta az ezredes, akit az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett.

Legutóbb kedden hajtott egy személyautó ismeretlen robbanószerkezetre a keleti országrészben lévő harkivi régióban. A szerencsétlenségben egy ember meghalt, egy másik pedig kórházba került.

Forrás: MTI

Nyitókép forrása: AFP/Raul Arboleda

The post Már több száz civil áldozatot szedtek aknarobbanások Ukrajnában appeared first on Kárpátalja.ma.

На Закарпатті будують логістичний хаб для експорту зерна

Fri, 17/11/2023 - 08:14
Мультимодальний логістичний хаб для експорту зерна до країн ЄС з’явиться у селі Горонда Мукачівського району.

Про це повідомили на Facebook-сторінці Закарпатської ОВА.

До втіленням проєкту „Horonda Platform” у селі Горонда Мукачівського району долучилися італійські інвестори. Проєкт, зокрема, передбачає створення можливостей для перевантаження сільгосппродукції з широкої колії на вузьку, появу складських приміщень, забезпечення центру контейнерами для зерна, соняшникової олії та інше. Завдяки „Horonda Platform” в області вдасться створити понад 200 нових робочих місць.

„Поява такого сухопутного зернового коридору в нашому регіоні – це пріоритетне завдання, яке має загальнодержавне значення. Цей проєкт особливо важливий в умовах війни. Ми вдячні за велику довіру керівництву країни та міжнародним інвесторам”, – наголосив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита .

За його словами, логістичний хаб сприятиме розвитку експортного потенціалу нашого регіону та країни загалом. Він дозволить місцевим агровиробникам розширити зовнішні ринки, а також посилити імідж Закарпаття як надійного партнера в реалізації таких масштабних ініціатив.

Представники італійських компаній, які беруть участь у проєкті, підкреслили, що зацікавлені посилювати комунікацію з українською стороною, зокрема й із Закарпаттям, в соціально-економічному, юридичному та інших аспектах. Запуск і функціонування такого хабу є перспективним для кожної зі сторін.

Закарпатська обласна військова адміністрація

The post На Закарпатті будують логістичний хаб для експорту зерна appeared first on Kárpátalja.ma.

Járművezetők figyelmébe: itt a téli gumik felszerelésének ideje

Fri, 17/11/2023 - 07:50

Olekszij Bilosickij, a Járőrrendészeti Osztály vezetője a Facebook-oldalán emlékeztette a járművezetőket arra, hogy felelősségteljesen készüljenek fel a téli utakra a biztonságos utazás érdekében.

A tél beállta előtt a következő előkészületekre van szükség:

  • a gumiabroncsokat cserélje le téli szettre;
  • ellenőrizze az autó akkumulátorának állapotát;
  • gondoskodjon arról, hogy legyen a járműben olyan eszköz, amellyel könnyedén megtisztíthatja a havas, jeges felületeket.

Bilosickij kiemelte, hogy a téli gumiabroncsok használata életet menthet.

Kárpátalja.ma

The post Járművezetők figyelmébe: itt a téli gumik felszerelésének ideje appeared first on Kárpátalja.ma.

Nagycsaládos édesapának adta ki magát egy férfi az ungvári határátkelőn

Thu, 16/11/2023 - 20:53

A határőrök őrizetbe vettek egy férfit, aki hamis iratokkal próbálta meg elhagyni Ukrajnát – közölte az Ukrán Állami Határőrszolgálat a Facebook-oldalán november 16-án.

A tájékoztatás szerint a férfi a Lemberg–Liberec (Csehország) között közlekedő busszal utazott volna el Ukrajnából. A határellenőrzés során útlevele mellett három születési anyakönyvi kivonatot mutatott fel, amelyek igazolják nagycsaládos státuszát.

Az okmányok átvizsgálása során azonban hamisításra utaló jeleket fedeztek fel az anyakönyvi kivonatokon. Az iratok nem feleltek meg a megszabott mintának, hibásak voltak.

Kihallgatása során a férfi beismerte, hogy a hamisítványokat 3 000 dollárért vásárolta.

A határőrök megtagadták a határátlépést, és a helyszínre hívták a rendőrséget. A szabálysértést pénzbírsággal vagy akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik.

Kárpátalja.ma

Nyitókép: Ukrán Állami Határőrszolgálat

The post Nagycsaládos édesapának adta ki magát egy férfi az ungvári határátkelőn appeared first on Kárpátalja.ma.

Magyarország kijutott a 2024-es foci Eb-re

Thu, 16/11/2023 - 20:20

A magyar labdarúgó-válogatott kijutott a jövő évi, németországi Európa-bajnokságra, mivel Bulgária vendégeként 2-2-es döntetlent játszott csütörtökön a zárt kapus szófiai selejtezőmérkőzésen.

Marco Rossi szövetségi kapitány együttese már a 10. percben vezetést szerzett Ádám Martin fejesével, de a hazaiak váratlanul egyenlítettek Szpasz Delev találatával. A bolgárok Valentin Antov kiállítása miatt emberhátrányban vonultak a szünetre. A folytatásban Kerkez Milos is piros lapot kapott, Kiril Deszpodov 11-esével pedig a hajrában már a bolgárok voltak előnyben, de a hosszabbítás utolsó pillanatában Aleksz Petkov öngólja magyar Eb-részvételt eredményezett.

A 11 találkozó óta veretlen nemzeti csapat a döntetlennel hét pontra növelte előnyét a harmadik Montenegróval szemben, de csoportelsősége még nem dőlt, mert a szabadnapos szerbek két ponttal vannak lemaradva.

A magyarok vasárnap 15 órától a montenegrói válogatottat fogadják a Puskás Arénában a selejtezőcsoport utolsó fordulójában.

Forrás: MTI

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

The post Magyarország kijutott a 2024-es foci Eb-re appeared first on Kárpátalja.ma.

Fontos változásra figyelmeztet a Naftohaz

Thu, 16/11/2023 - 19:47

A Naftohaz csoportjába került a Zakarpathaz vállalat. Ennek következtében változásra hívja fel a fogyasztók figyelmét a Naftohaz.

Felhívjuk a kárpátaljai fogyasztók figyelmét, hogy ezentúl nem fognak működni azok a szolgáltatások, amelyeket eddig használtak a gázóra-leolvasások továbbítására. A fogyasztók mostantól a Naftohaz csoport szolgáltatásait vehetik igénybe – írják.

A gázóra állását minden hónap 28-ától következő hónap 5-éig továbbíthatják a személyes fiókjukban (my.gas.ua), regisztráció nélkül a megadott webhelyen (https://gas.ua/uk/indicators), Viberen vagy Telegramon a GASUA chatablakban, Messengeren a NaftogazGasSupply fiókon keresztül vagy SMS-ben a 4647-es számon.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Naftohaz november 13-án bejelentette, hogy a 278 000 háztartást és több mint 4 000 jogi személyt kiszolgáló Zakarpathaz az irányítása alá került.

A Naftohaz biztosította a kárpátaljai lakosokat, hogy a tarifák és a fizetési adatok változatlanok maradnak.

Kárpátalja.ma

The post Fontos változásra figyelmeztet a Naftohaz appeared first on Kárpátalja.ma.

Emlékművet avattak az elesett katonák tiszteletére Csapon

Thu, 16/11/2023 - 19:12

Csap városában emlékművet állítottak fel azoknak a katonáknak az emlékére, akik életüket adták Ukrajnáért. Erről a Csapi Városi Tanács számolt be a hivatalos oldalán.

Az obeliszket a városi temetőben avatták fel november 16-án. A rendezvény kezdetén a jelenlévők egyperces néma csenddel rótták le tiszteletüket az Ukrajna szabadságáért és függetlenségéért elhunytak előtt. Ezt követően az egyházi felekezetek képviselői imádkoztak az elesett védők lelkéért, majd felszentelték az emlékművet.

A résztvevők ezután virágcsokrokat és mécseseket helyeztek el az emlékműnél.

Kárpátalja.ma

The post Emlékművet avattak az elesett katonák tiszteletére Csapon appeared first on Kárpátalja.ma.

Zelenszkij: Oroszország többé nem tudja a Fekete-tengert „támaszpontként” használni

Thu, 16/11/2023 - 18:36

Oroszország már nem tudja terepként használni támadásai előkészítésére a Fekete-tengert, Ukrajnának pedig sikerült magához ragadnia a kezdeményezést – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködési Szervezet Parlamenti Közgyűlése csúcstalálkozóján videóösszeköttetésen keresztül mondott beszédében.

„A világon először a Fekete-tengeren lépett működésbe haditengerészeti drónflotta, amely Ukrajnáé. Műveleteink egyik fő eredménye, hogy Oroszország nem tudja a Fekete-tengert bázisként használni a világ más régióinak destabilizálására. Ezért most minden eddiginél nyilvánvalóbb, hogy a fekete-tengeri térségben együttműködésünket még aktívabbá kell tennünk” – fogalmazott az államfő. Kiemelte, hogy sikerült biztosítani a Fekete-tenger nyugati részének védelmét, amely immár lehetővé teszi a tengeri exportfolyosók működését. „A globális biztonság szempontjából is meghatározó Duna-régió most új jelentőséggel bír” – tette hozzá.

Zelenszkij szavai szerint Ukrajna el tudta ragadni a kezdeményezést Oroszországtól a Fekete-tengeren, és olyan biztonsági feltételeket teremtett, amelyek arra kényszerítik az agresszor országot, hogy elmeneküljön a vízterület keleti részére, és megpróbálja elrejteni a hadihajókat.

Az isztambuli székhelyű Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködési Szervezet 13 országot foglal magában: Azerbajdzsánt, Albániát, Bulgáriát, Örményországot, Görögországot, Georgiát, Moldovát, Észak-Macedóniát, Romániát, Szerbiát, Törökországot, Ukrajnát és Oroszországot – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Forrás: MTI

The post Zelenszkij: Oroszország többé nem tudja a Fekete-tengert „támaszpontként” használni appeared first on Kárpátalja.ma.

Emlékkonferencia a Rákóczi-főiskolán

Thu, 16/11/2023 - 17:59

100 éves a Kárpátaljai Református Egyház címmel szerveztek emlékkonferenciát a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán november 16-án.

A rendezvény a Beregszászi Református Gyülekezet kamarakórusának szolgálatával kezdődött. Ezután Zán-Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület (KRE) püspöke tartott nyitóáhítatot.

– Itt az ideje annak, hogy bűnbánatot tartsunk, és elhatározzuk, elszánjuk magunkat az Úr szolgálatára. Neki szolgálni örömmel az elmúlt száz esztendőben nem mindig adatott meg. Vagy azért, mert nem az Úrra néztünk, vagy azért, mert a körülmények nagyon megkeserítették életünket, illetve az elődeink életét – emelte ki a püspök.

Szamborovszkyné Nagy Ibolya, a Rákóczi-főiskola könyvtárának igazgatója köszöntőjében elmondta:

– Úgy vélem, a tudomány szolgálója az Úrnak. A történelemtudomány még inkább az, hisz a múltat próbálja feltárni, azokat a napokat, amelyek közül nagyon sokat szándékosan elfelejtünk. Nekünk történészeknek viszont az a dolgunk, hogy ezekről a napokról leporoljuk a rárakódott múltat, napokat, és feldolgozzuk, emlékezzünk a régiekről.

Buczkó István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának vezető konzulja beszédében Kárpátalja sokszínűségét emelte ki. Fodor Gyula, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tudományos és minőségbiztosítási rektorhelyettese felvezetésként az egyház történetének egyes pontjait, történéseit idézte fel.

A megnyitót a Reformátusok és Trianon című dokumentumfilmmel zárták, mely egyfajta körképet ad az egész Kárpát-medencéről a trianoni békeegyezményt követő időben.

A program további részében két panelbeszélgetés vette kezdetét. Előszőr Szakál Imre (Rákóczi-főiskola), Orosz Zsolt (Zápszonyi Református Egyházközösség), Szamborovszkyné Nagy Ibolya (Rákóczi-főiskola, NIKM) és Radvánszky Ferenc (Mezőkaszonyi-Bótrágyi Református Egyházközösség, NIKM) előadásai következtek, melyek:

  • A „pacifikáló megszállástól” a „hódításig”. A csehszlovák Kárpátalja első öt éve (1919-24);
  • Bartók Béla szerepe a KRE megalakulásában;
  • A Bertók–Bary kettős, avagy Bertók Béla és Bary Gyula munkakapcsolata a KRE létrehozása előtt-alatt-után;
  • A KRE szerveződésénél kialakult személyes viszonyok motivációi és irányai.

Második körben pedig Molnár D. Erzsébet (Rákóczi-főiskola, NIKM), Székely Marianna (Rákóczi-főiskola, NIKM) és Túri László (NIKM) előadásai következtek, melyek:

  • Kiutasítás és visszatérés: Szútor Jenő beregszászi református lelkész kálváriája a csehszlovák államhatalommal;
  • Egy Ugocsai gyülekezet mindennapjai az első világháborút követő területrendezések tükrében;
  • Egy élni akaró közösség kiútkeresése a Trianon utáni években. A Kígyósi Református Egyházközség helyzete az első világháborút követő időszakban.

A rendezvény részeként két minikiállítást is megtekinthettek a résztvevők. Szilvási Erzsébet, a KRE levéltárának és múzeumának igazgatója mutatta be a 100 éves a KRE című kiállítását, majd P. Szalay Emőke a kárpátaljai református templomok felújítási programjának eredményét, a Tiszántúli Református Egyházkerület Múzeumának tablókiállítását prezentálta az érdeklődök felé a panelbeszélgetések zárásaként.

Az esemény a  Történelem és Társadalomtudományi Tanszék és a Kárpátaljai Református Egyházkerület (KRE) szervezésében a Narancsik Imre Kutatói Műhely (NIKM) szakmai közreműködésével valósult meg.

Orbán Viktória

Kárpátalja.ma

The post Emlékkonferencia a Rákóczi-főiskolán appeared first on Kárpátalja.ma.

Háború: Harkiv központját érte támadás

Fri, 06/10/2023 - 09:59

Harkiv központját érte orosz támadás október 6-án reggel. Az előzetes információk szerint iszkander rakétákat vetettek be az ellenséges erők. Egy kisfiú életét vesztette.

Ihor Terehov polgármester közlése szerint egy háromemeletes lakóépületet ért találat, további két tömbház megrongálódott. A Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának munkatársai egy tízéves gyermek holttestét emelték ki a romok alól. További 21 ember megsérült.

A napokban már érte találat a megyét. A támadás következtében több tucat civil életét vesztette.

Kárpátalja.ma

Nyitókép: Facebook/DSZNSZ

The post Háború: Harkiv központját érte támadás appeared first on Kárpátalja.ma.

Moszkva megvitatja az atomcsendegyezmény ratifikációjának visszavonását

Fri, 06/10/2023 - 09:43

Megvitatja következő ülésén az orosz parlament alsóházának tanácsa az átfogó atomcsendegyezmény ratifikációja visszavonásának kérdését – közölte Vjacseszlav Vologyin házelnök pénteken a Telegramon.

„Az Állami Duma Tanácsának következő ülésén mindenképpen megvitatjuk az Átfogó Atomcsendszerződés (CTBT) ratifikációja visszavonásának kérdését. Ez összhangban van államunk nemzeti érdekeivel. És ez válasz lesz az Egyesült Államoknak, amely mind ez idáig nem ratifikálta a szerződést” – írta Vologyin.

Vlagyimir Putyin elnök a Valdaj nemzetközi vitaklub csütörtökön Szocsiban tartott plenáris ülésén nem válaszolt arra a kérdésre, hogy Oroszországnak szüksége van-e a nukleáris fegyverkísérletek újraindítására, ugyanakkor nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Moszkva visszavonja az átfogó atomcsendegyezmény ratifikációját. Úgy vélekedett, hogy nincs szükség az orosz nukleáris doktrína koncepciójának megváltoztatására, mert jelenleg semmi sem veszélyezteti az orosz államiság létét.

Putyin befejezettnek és sikeresnek nevezte a Burevesztnyik globális hatótávolságú, nukleáris meghajtású manőverező robotrepülőgép tesztelését, és bejelentette, hogy hamarosan hadrendbe állítják a Szarmat interkontinentális nukleáris ballisztikus rakétákat.

Az ENSZ Közgyűlése által 1996. szeptember 10-én elfogadott, és két héttel később aláírásra megnyitott átfogó atomcsendszerződést 187 állam szignálta, közülük 178 ratifikálta is. Az atomhatalmak közül ezt eddig Franciaország, Nagy-Britannia és Oroszország tette meg. Az egyezményt a hatályba lépéséhez mind a 44, nukleáris technológiával rendelkező országnak ratifikálnia kellene, de közülük az Egyesült Államok, Kína, India, Pakisztán, Irán, Izrael, Egyiptom és Észak-Korea még nem tette ezt meg.

Az orosz Állami Duma Tanácsának szavazati joggal rendelkező tagjai a házelnök, az alelnökök és a frakcióvezetők.

Forrás: MTI

The post Moszkva megvitatja az atomcsendegyezmény ratifikációjának visszavonását appeared first on Kárpátalja.ma.

Továbbra is nagy szükség van vérdonorokra

Fri, 06/10/2023 - 09:22

A Kárpátaljai Megyei Vérátömlesztő Állomás továbbra is véradásra buzdítja a lakosokat. A közlemény szerint sürgősen véradókra van szükség, minden vércsoportból.

A vérre a civileknek és a sebesült védőknek is nagy szüksége van. Ezért arra kérik a megye lakosságát, hogy ne legyenek közömbösek, és segítsenek.

Október 6-án és a következő napokban kijevi idő szerint 8.00-tól 14.00 óráig van lehetőség a véradásra Ungváron, a vérellátó szolgálat központjában (Tolsztoj utca 15.).

A következő táblázat szemlélteti mely vércsoportokból van különösen hiány. A pirossal jelölt csoportokra van leginkább igény.

Kárpátalja.ma/pmg.ua

The post Továbbra is nagy szükség van vérdonorokra appeared first on Kárpátalja.ma.

Berlin segítséget ajánlott fel az ukrán agrárexport terén

Fri, 06/10/2023 - 08:48

Cem Özdemir német mezőgazdasági és élelmezési miniszter Berlin segítségét ajánlotta fel az ukrán agrárexport terén Kijevnek csütörtöki ukrajnai látogatása során.

A német zöldpárti politikus ismételten Németország szolidaritásáról és támogatásáról biztosította ukrán hivatali partnerét, Mikola Szolszkijt. Mint mondta, nem fogják hagyni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az éhséget fegyverként használhassa fel. A két tárcavezető – a német mezőgazdasági minisztérium tájékoztatása szerint –, a nap folyamán ünnepélyesen megnyitott egy 2,7 millió euróért (egymilliárd forint) felújított élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi labort, amelynek segítségével kiszélesíthetik az ukrán agrárexport engedélyeztetési kapacitásait.

A szükséges forrásokat az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által kezdeményezett projekthez Ukrajna, Németország, az Európai Unió, valamint Japán biztosította.

Özdemir hangsúlyozta, hogy a fekete-tengeri exportot belátható időn belül továbbra is nagy kockázatok fogják terhelni.

 „Segítünk alternatív útvonalakat létesíteni, hogy Ukrajna oda szállíthassa gabonáját, ahol erre sürgősen szükség van, mégpedig a globális dél országaiba” 

– hangoztatta a német politikus, aki szerint Berlin Brüsszellel közösen áruszállítási folyosók és áruterminál-kapacitások kiépítésén fáradozik.

MTI

The post Berlin segítséget ajánlott fel az ukrán agrárexport terén appeared first on Kárpátalja.ma.

Fáy Ferenc: Kiáltás Arad felé

Fri, 06/10/2023 - 08:20

Bitók árnyékát hinti rám az este,
búcsúzó sóhajt hord felém a szél.
S a fák, mint holtak megnyúlt furcsa teste
merednek rám. Az alkony, mint a vér
ömlik az álmos dérfutotta földre,
s én sírva, zúgva, mint egy jaj-darab
sikoltom át a csendes, őszi tájon,
hogy, mint a kín most minden szívbe fájjon
ez a kiáltás, ez a szó: Arad.

Arad. Legendák négy betűjű vége,
megcsúfolt út, megcsúfolt szenvedés.
földedre hulló tizenhármak vére
örök magyar sors, örök megvetés.
Elér-e hozzánk tengerek ködén át
hősök vérétől fényt kapott napod?
Elér-e hitnek ős csírájú magnak,
amelyből gazdag új kalászt aratnak
égett vetésű sápadt magyarok?

Küldd el a sírok néma kopjafáját.
E néma jelkép, hogyha mint való,
hamvasztó láng még sisteregve fáj át
a vérünkön, tán, mint olvadó,
folyékony érc még eggyé lesz a lelkünk,
– hisz egy-pólusú száz darab vagyunk –
Taszítjuk egymást tébolyulva, veszve,
csahos száj, frázis, száz párt lett az eszme.
Arad, nem érted? Hanttá porladunk,

romlunk, akár a szél kergette pára.
És én zihálva, mint az üldözött
sikoltom át a néma éjszakába
árnyak, halottak, holt földek fölött,
hogy mint varázsszó, szent hitű ígéret,
mint ostyatestből egy hulló darab
legyen a hit, a bűn parányi jója,
hazátlanságunk nagy kohéziója,
az összetartó ős erő: Arad.

Nyitókép: Thorma János: Az Aradi Vértanúk felakasztása

The post Fáy Ferenc: Kiáltás Arad felé appeared first on Kárpátalja.ma.

A Kaukázus biztonságáról tárgyalt Zelenszkij az örmény kormányfővel

Fri, 06/10/2023 - 07:50

A Dél-Kaukázus térségének biztonsági helyzetéről tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön Granadában Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel.

A két vezető az Európai Politikai Közösségez tartozó országok vezetőinek tanácskozásán vett részt, amelyhez számos két-, illetve többoldalú megbeszélés kapcsolódott.

Ez volt kettejük első személyes találkozója – emlékeztetett Zelenszkij az X közösségi oldalon.

Hozzátette, hogy Ukrajna számára fontos a kaukázusi térség stabilitása, továbbá Kijev baráti viszonyt szeretne fenntartani a régió országaival.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter beszámolt arról, hogy Zelenszkij nem sokkal korábban telefonon beszélt Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnökkel is, aki nem vett részt a granadai találkozón. Hozzátette: Kijevnek alapvető érdeke, hogy Oroszország befolyása korlátozottabbá váljon a térségben.

A hegyi-karabahi helyzet fontos téma volt a csütörtöki granadai csúcson. Az uniós vezetők jelentős része elítélte Azerbajdzsán katonai beavatkozását, és támogatásáról biztosította a menekülteket befogadó Örményországot.

Különmegbeszélést folytatott Pasinjánnal Emmanuel Macron francia köztársasági elnök és Olaf Scholz német kancellár is. Ezen a megbeszélésen jelen volt Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is, aki korábban úgy nyilatkozott, hogy az Európai Uniót megdöbbentette Azerbajdzsán döntése a fegyveres beavatkozásról, és az EU eltökélt abban, hogy segíti Örményországot a hadművelet következményeinek enyhítésében.

A megbeszélés után kiadott közös nyilatkozat szerint a résztvevők állást foglaltak Örményország függetlenségének és területi egységének tiszteletben tartása mellett, és leszögezték, hogy a menekültek számára biztosítani kell a jogot arra, hogy bármikor hazatérhessenek, és kultúrájukat megőrizve, szabadon élhessenek korábbi lakhelyükön, szükség esetén nemzetközi ellenőrzés alatt.

Aláhúzták annak fontosságát, hogy Örményország és Azerbajdzsán viszonyát normalizálják, továbbá felszólítottak a határok megnyitására nemcsak a két ország, hanem Örményország és Törökország között is.

Pasinján a megbeszélésen élesen bírálta, hogy Aliyev távolmaradt a granadai csúcstalálkozóról. Jelezte, hogy korábban arra számított, a spanyol városban megállapodásra jutnak Bakuval a feszültség enyhítéséről.

A többségében örmények lakta, szakadár Hegyi-Karabahban Azerbajdzsán a múlt hónapban hajtott végre hadműveletet, amelynek következtében a jogilag Azerbajdzsánhoz tartozó terület lakosságának jelentős része Örményországba menekült.

Forrás: MTI

Nyitókép: president.gov.ua

The post A Kaukázus biztonságáról tárgyalt Zelenszkij az örmény kormányfővel appeared first on Kárpátalja.ma.

Több mint 26 ezer eltűntet tartanak nyilván Ukrajnában

Fri, 06/10/2023 - 07:17

Ukrajnában jelenleg több mint 26 ezer embert tartanak nyilván eltűntként – közölte Leonyid Timcsenko ukrán belügyminiszter-helyettes egy csütörtöki tévéműsorban.

A tisztségviselő kifejtette, hogy az eltűntek között mintegy 11 ezer civil és 15 ezer katona van. Hangsúlyozta, hogy minden egyes bejelentett eltűnt személyt nyilvántartásba vesznek.

„Együttműködünk az országos rendőrséggel és a katonai hírszerzéssel, mert ezek a szervek koordinálják a keresést”

– tette hozzá.

Olekszandr Prokugyin, a dél-ukrajnai Herszon megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz erők szerdán déltájban öt légicsapást hajtottak végre a régióbeli Beriszlav térségében. A károkról, esetleges áldozatokról egyelőre nem tudott információval szolgálni. A kormányzó később a Facebookon közölte, hogy találat ért egy kórházat, amelynek negyedik emelete teljesen megsemmisült. A támadásban két mentőápoló megsérült.

llja Jevlas, az ukrán keleti haderőcsoport szóvivője egy tévéműsorban arról beszélt, hogy most súlyosabb a helyzet a Donyeck megyei Liman és a szomszédos harkivi régióban lévő Kupjanszk térségében, mint a Donyeck megyei Bahmutnál. Az orosz erők új célpontja a Donyeck melletti Makijivka település. E pillanatban Liman és Kupjanszk térségében most több mint 110 ezer orosz katona, 1085 harckocsi, közel kétezer páncélozott harcjármű, több mint 700 tüzérségi rendszer és további mintegy ötszáz rakéta-sorozatvető van – közölte.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka a Telegramon arról számolt be, hogy Bahmut térségében egy nap alatt hat orosz harckocsit semmisítettek meg az ukrán katonák.

Az ukrán vezérkar csütörtöki helyzetjelentése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mostanra hozzávetőleg meghaladja a 280 ezret. Az ukrán erők szerdán megsemmisítettek egyebek mellett 12 harckocsit és 31 tüzérségi rendszert.

Forrás: MTI

Nyitókép: illusztráció

The post Több mint 26 ezer eltűntet tartanak nyilván Ukrajnában appeared first on Kárpátalja.ma.

Mikita: Kárpátalja felkészült az áramkimaradásokra

Thu, 05/10/2023 - 21:42

Viktor Mikita kormányzó szerint Kárpátalja készül az őszi-téli áramkimaradásokra – írta a Golosz Karpat a Tv21-re hivatkozva.

Kárpátalja kormányzója sajtótájékoztatón mondta el, hogy a megye intézményei és kommunális létesítményei felkészülten várják a 2023-2024-es őszi-téli időszakot.

Mikita elmondta, az esetleges rakétatámadásokra is fel vannak készülve.

Elmondása szerint jelenleg a a megye összes oktatási és egészségügyi intézménye generátorral van felszerelve. Továbbá már elkészültek az ütemezett áramszünetek menetrendjei, bár ezek életbe léptetésére még nincs szükség.

Kárpátalja.ma

Nyitókép: képernyőkép, forrás: Tv21

The post Mikita: Kárpátalja felkészült az áramkimaradásokra appeared first on Kárpátalja.ma.

Háború: 36 éves kárpátaljai katona esett el

Thu, 05/10/2023 - 21:18

Ismét elesett kárpátaljai katonáról kapott hírt a megye.

Elesett Popelics Olekszandr Vaszilovics katona – közölte a Szarvasházai Falusi Tanács Facebook-oldalán október 5-én.

A szarvasházai (Zsdenijevo) katona szeptember 28-án Donyeck megyében esett el.

Popelics Olekszandr 36 éves volt.

Temetéséről nem adtak információit.

Őszinte részvétünk a hozzátartozóknak.

Kárpátalja.ma

Nyitókép: Facebook/Szarvasházai Falusi Tanács

Kapcsolódó:

Újszemerei katona a háború újabb kárpátaljai áldozata

Háború: szőlősegresi katona esett el

Huszti járási katona a háború újabb áldozata

The post Háború: 36 éves kárpátaljai katona esett el appeared first on Kárpátalja.ma.

Generátort kapott az ungvári Perspektíva-líceum

Thu, 05/10/2023 - 20:56

A Nemzetközi Migrációs Szervezet jóvoltából áramfejlesztővel bővült az Ungvári Perspektíva Művészeti Líceum.

Erről a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció (OVA) számolt be október 5-én.

Az OVA közleményében azt írta,

a generátornak köszönhetően az esetleges áramkimaradások ellenére is kényelmes körülmények között folytatódik majd az intézményben az oktatás. Megjegyezték, csaknem ezer iskolás jár ide, köztük belső-ukrajnai menekültek is.

A 30 kW teljesítményű generátort Petro Dobromilszkij, az OVA helyettes vezetője, Ivan Zavidnyak, Ungvár alpolgármestere és Makszim Petrov, az IOM Ukraine ungvári központjának vezetője adták át.

Kárpátalja.ma

Nyitókép: Facebook/kárpátaljai OVA

The post Generátort kapott az ungvári Perspektíva-líceum appeared first on Kárpátalja.ma.

Pages