You are here

Krím

A francia álláspont az ukrán kérdés kapcsán

A kétoldalú kapcsolatok tekintetében a legfrissebb esemény a Fabius és Kojara miniszterek által 2013 június 5-én aláírt megállapodás. Ukrán elnök 2010-ben járt utoljára Párizsban. Miniszteri szinten Pavlo Klimkin és Konstantin Hrycstcsenkó külülgyminiszterhelyettesek 2011 június 14-én illetve szeptember 7-én, Serhyi Tihipko miniszterelnökhelyettes pedig 2011 december 1-én járt Párizsban.

Undefined

Ukrajna : további veszélyek, nagyhatalmi puzzle ?

Miközben mindenki a Krímre figyel lényegében Kijevben egy sokkal nagyobb volumenű politikai beavatkozás, államcsíny ment végbe, amerikai segítséggel

Az ukrán események kapcsán Oroszország kezét megkötötték a téli olimpia eseményei (már ha maga az olimpia nem egy nagyszerű elterelési műveletként szolgált, mely elvonta a figyelmet az orosz csapatösszevonásokról), míg az Egyesült Államok « politikai lépéselőnyt » szerzett a kijevi hatalomátvétel « menedzselésénél. » Az oroszok erre katonai lépéssel tudtak válaszolni.

Undefined

Az ukrán válság sajátos értékelése : a nyugatiak a neonácik mellett?

Egyes nyugati elemzések szerint némileg árnyalni kell azt a képet miszerint az ukrán konfliktus a nyugati és az orosz érdekek összeütközéséből állna csak Ukrajnában. Lényegében az Egyesült Államoknak esze ágában sincs Ukrajnát az Európai Unió felé terelni, miközben le akarja választani Oroszországtól. A cél a térség jugoszláv-típusú destabilizációja lehet. A felkelők igencsak heterogének a legképzettebbek közöttük pedig a neonácik, akikkel azonban az USA-nak igen érdekes kapcsolatai vannak.

Undefined