You are here

Franciaország : Az elszalasztott lehetőségek diplomáciája ?

A francia külpolitika strukturális és tartalmi változásai a 2007-2010-es időszakban és tevékenysége az európai színtéren
Türke András István Ph.D, az MKI külső munkatársa
Külügyi Szemle 2011/2

Rezümé

A 2007 május 16-án hivatalba lépett új francia elnök, Nicolas Sarkozy elődjeihez hasonló vehemenciával saját és szűk, főként médiaszakemberekből álló tanácsadói csoportja elképzelései alapján látott neki a francia dipolmácia átalakításának. Kétségtelen, hogy az állóvizet felkavarva a francia elnök tematizálni próbálta a francia diplomáciát, minden téren Franciaország szavát akarta hallatni.
Napjainkra azonban a francia diplomácia nehezen viseli a Quai d’Orsay meggyengülését, melynek a külpolitikai térről némileg defenzívába vonuló és új kitörési pontokat kereső Sarkozy után kéne a „romokat eltakarítania”. A francia diplomácia tapogatózik, új, vagy régi-új, inkább önálló, és bilaterális, mint (össz)európai irányokat keres, melyben a német-francia kapcsolatok konszolidálása a szükségesnél kisebb jelentőséggel van jelen.
A „valódi francia külügyminisztériumot” az Élysée Cellule diplomatique-ja rejti magában. A változás a külügyminiszteri poszton, tehát lényegileg nem sokat jelent, hacsak annyit nem, hogy a külügynek kell azokat a területeket is „rendbe tennie” melyekről az elnöki külpolitika visszavonul. Kérdéses, hogy a Bernard Kouchner és Michèle-Alliot Marie utódával, Alain Juppével a chiracisták mekkora teret nyerhetnek a 2012-es elnökválasztásig.

A teljes cikket a Külügyi Szemle 2011/2 számában olvashatja el.

Undefined