You are here

Error message

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/europava/public_html/includes/file.phar.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in node_privacy_byrole_nodeapi_prepare() (line 216 of /home/europava/public_html/modules/node_privacy_byrole/node_privacy_byrole.module).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 394 of /home/europava/public_html/includes/common.inc).

A diplomácia az Ön nappalijában kezdődik

www.kitekinto.hu
Kitekintő
2010. november 26., péntek

Az Euro-Atlanti Klub és az Europa Varietas Intézet közös rendezvénysorozatán, az Euro-Atlanti Estéken szerdán Philip Seib, a University of Southern California professzora tartott előadást a nyilvános diplomácia (public diplomacy) témájában, aki a Külügyminisztérium, a Magyar Külügyi Intézeté és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem meghívására érkezett hazánkba. Az amerikai kutató előadásának, legfontosabb tanulsága az volt: ha Magyarország befolyásos nemzetközi szereplő kíván lenni, akkor elsősorban ki kell találnia magát és azt, hogy mit is akar adni a világnak.

Fehér Zoltán, a public diplomacy egyik hazai szakértőjének és az előadás szervezőjének köszöntője után az amerikai professzor előadását a félreértések elkerülése végett a public diplomacy fogalmának meghatározásával kezdte. Az általa elfogadott magyarázat szerint ez azt a kormányzati diplomáciai tevékenységet takarja, amely a kormány üzenetét közvetíti a külföldön élő emberek felé. Az előadás legfontosabb definíciója után Seib a transzatlanti kapcsolatokra terelte a szót. A professzor is elismerte: az Egyesült Államok egyre kisebb figyelmet fordít Európára, amelynek oka az a támogatás, amelyet a washingtoni politikai tervezők biztosra vesznek. Való igaz, jelenleg Kína és a Közel-Kelet köti le Barack Obama elnök figyelmét, ugyanakkor nem lenne szabad elfelejtenie, hogy Oroszország már okozott pár meglepetést a történelem folyamán, így felelőtlenség lenne figyelmen kívül hagyni a moszkvai terveket és lépéseket, és könnyelműség lenne magára hagyni Európát.

Seib egy egyszerű példával mutatta be a public diplomacyban rejlő lehetőségeket: arra kérte a közönséget, gondoljon bele, a magyarok hogyan használhatnák fel ezt az eszközt. A professzor szerint ha nagyobb befolyáshoz szeretne jutni egy ország, a hadsereg már haszontalan, ezért a soft powerhez kell folyamodni. A két legfontosabb kérdés pedig az: hogyan lépünk kapcsolatba a más országokban élő emberekkel, és milyen üzenetet akarunk közvetíteni számukra. A Keleti Partnerség például nagyszerű lehetőség lenne a magyarok számára, hiszen itt lenne komoly hozzáadott érték (a demokratikus átalakításban szerzett tapasztalat), amellyel közvetlenül is tudnánk hatni a posztszovjet országok lakosságára.

(...)

A teljes cikket elolvashatja a
Kitekintőn

Undefined