You are here

Error message

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/europava/public_html/includes/file.phar.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in node_privacy_byrole_nodeapi_prepare() (line 216 of /home/europava/public_html/modules/node_privacy_byrole/node_privacy_byrole.module).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 394 of /home/europava/public_html/includes/common.inc).

A szlovák államnyelv-törvény legújabb módosításai

www.euractiv.hu
Euractiv.hu
2010.01.18.,

„Az európai kisebbségvédelem további sorsa múlhat azon, hogy Knut Vollebaek főképviselő úr hogyan reagál a változtatásokra a jelenlegi helyzetben.” – írja Türke András István, a Sorbonne doktora, az Europa Varietas Intézet igazgatoja elemzésében, melyben felméri, milyen változásokat sürgetnek a nemzetközi szervezetek a szlovák államnyelv-törvény kapcsán. A szakértő szerint északi szomszédunk sokat vitatott jogszabálya több ponton sérti az uniós irányelveket.

Forrás: Európa Varietas Intézet
Szerző: Türke András István

A Szlovák államnyelv-törvényt, nyáron elfogadott módosítása óta övezik heves, az európai színtérre is kiterjedő viták. Az európai, elsősorban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) által megfogalmazott kritikák miatt a júliusban hatályba lépett törvény végrehajtási rendeletek csak 2010. január elseje óta élnek.

Türke András István elemzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy nem csak magyar-szlovák, de európai szinten is komoly gondokat okozhat, ha a végrehajtási rendeletek és a törvény a jelenlegi formában marad.

„Ugyan Knut Vollebaek, az EBESZ főképviselője júniusi kritikái után idén januárban elégedettségét fejezte ki a szlovák kormány által a Jogi Szolgálat észrevételei kapcsán eddig elvégzett módosításokat illetően, számos szakértő szerint a bizottsági ajánlások többségét lényegében nem vette figyelembe a szlovák fél.” – írja Türke.

A Sorbonne doktora, az Europa Varietas Intézet igazgatoja szerint az Európai Bizottság Jogi Szolgálata által lefolytatott vizsgálat eredményét ismertetve megállapítja, a szlovák jogszabály több uniós irányelvvel is szembemegy.

(...)

A teljes cikket elolvashatja az Euractiv.hu -n

Az Europa Varietas Intézet tanulmányátitt olvashatja el.

Undefined