You are here

Ha Romney nyer, enyhébb washingtoni kritikára számíthatunk

TÁ MTI 2012. október 26., péntek 17:03

Balogh István kutató egy pénteki budapesti biztonságpolitikai konferencián arról beszélt, hogy egyik amerikai elnökjelölt győzelme sem hozna lényeges változást a magyar–amerikai kapcsolatokban. A NATO és az EU jövőjének alakulása egymással szorosan összefügg – mondta Varga Gergely kutató.

(...)

Globális hatalmi súlyponteltolódás

Varga Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Stratégiai Védelmi Kutató Központjának munkatársa kifejtette, globális hatalmi súlyponteltolódás figyelhető meg: miután a Szovjetunió szétesésével az Egyesült Államok vezető szerephez jutott csaknem minden területen, mára ez a korszak elmúlt, Washington befolyása csökken. Ezt a folyamatot a gazdasági válság felerősítette, de nem az indította el – mondta. Kiemelte, hogy az Egyesült Államok részesedése a világ GDP-jéből csökken, míg Kínáé nő, és várhatóan ez a trend folytatódik a következő években is. Emellett a BRIC-országok (Brazília, Oroszország, India és Kína) felemelkedése is jellemző, a gazdasági mellett geopolitikai súlyuk is egyre nagyobb – tette hozzá.

Hangsúlyozta, a NATO és az EU jövője szorosan összefonódik, mert Európa stabilitása szempontjából a NATO továbbra is kulcsfontosságú. Ugyanakkor Washingtonnak a NATO csak akkor maradhat fontos, ha a szövetség jelentős katonai erőt képes felmutatni, és Európa csak akkor tud ehhez hozzájárulni, ha az integráció megmarad. Megítélése szerint az EU bizonytalan jövő elé néz, mert bár a globális hatalmi versenyben a tagállamok együttes fellépésére lenne szükség, az intézményileg integrált unió nemzeti, kulturális és gazdasági szempontból továbbra sem egységes. Mindez megkérdőjelezi az integráció működőképességét – jegyezte meg.

A teljes cikket elolvashatja az MNO-n.

Undefined