You are here

Euroatlanti Esték„Hol buzuki hangja szól…” - A délkelet-európai térség államai és integrációs stratégiái

2004. május 13.

Szilágyi Imre, a Teleki László Intézet Külpolitikai Tanulmányok Központjának tudományos főmunkatársa
Vörös Tibor, a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Védelemgazdasági Tanszékének oktatója

Ünnepélyes keretek között került megrendezésre az Euroatlanti Esték című előadássorozatunk 2004 tavaszi félévének utolsó programja. Magyarország EU-taggá válása tiszteletére az előadás előtt rövid ünnepséget tartottunk, amelyen köszöntőt mondott Dr. Farkas Katalin, a Professzorok Háza főigazgatója és dr. Fehér Zoltán, a Régiók Szövetsége tiszteletbeli elnöke. A felszólaltak külön kiemelték a május elsejével megváltozott környezetben a fiatalság, a fiatal értelmiség lehetséges perspektíváit és feladatait.

Az est ezt követő része a csatlakozás első körében nem érintett délkelet-európai térség államaival, azok euroatlanti integrációs stratégiáival, valamint a kibontakozást nehezítő belső és regionális ellentmondásokkal, feszültséggócokkal foglalkozott.
Dr. Szilágyi Imre, a Teleki László Intézet Külpolitikai Tanulmányok Központjának tudományos főmunkatársa Szerbia és Montenegro nehézségeit öt összetevőben foglalta össze:
1. a belső problémák (mindenekelőtt a gazdasági gondok, a szegénység);
2. Koszovó rendezetlen státusa, a rivalizáló albán és szerb etnikai követelések problémája;
3. Szerbia és Montenegro viszonya;
4. Szerbia és Hága kapcsolata, valamint Szerbiának az EU-hoz , az Egyesült Államokhoz, a Nemzetközi Valutaalaphoz és a Világbankhoz fűződő kapcsolata.
A regionális és nemzetközi összefüggésekbe helyezve, teret szentelt a szerbiai belpolitikai viszonyok aktuális kérdéseinek tárgyalásának is.

Dr. Vörös Tibor, a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Védelemgazdasági Tanszékének oktatója a kelet-európai régió biztonságpolitikai kérdéseit tekintette át. Kitért Grúziára, amely több szempontból is kritikus terület: 27 nemzetiség él a 4-5 magyarországnyi területen, valamint fontos nyersanyag lelőhelyek találhatók az országban. Emiatt mind az USA, mind Oroszország megpróbálja befolyását kiterjeszteni az országra. Külön kiemelte Törökország helyzetét, amely az iszlám és a nyugati világ közötti híd szerepét kívánja betölteni, és csatlakozni kíván az Európai Unióhoz, ugyanakkor az iraki háborúban is aktívan szerepet kívánt vállalni. Aggodalomra adhat viszont okot az ország területén élő kurdok helyzete, valamint a pán-török eszmék esetleges megújulása. Ez utóbbi revitalizációja annál valószínűbb, minél tovább késlelteti az EU az országgal való csatlakozási tárgyalások megkezdését.
Euroatlanti Esték című előadássorozatunk 2004 őszétől ismét folytatódik. Programjainkról honlapunk Aktuális oldalán tájékoztatjuk.

Copyright © RÉSZ © ELTE-ETTDK © Europa Varietas Alapítvány
© Minden jog fenntartva.

A RÉSZ engedélyével. Az Euroatlanti Esték Előadássorozat archívuma, video és hangfelvételei a RÉSZ tulajdonát képezik. Tilos az anyagok engedély nélküli teljes vagy részbeni felhasználása, beleértve a jelen weboldal anyagát is.