You are here

Euroatlanti Esték

"Meghalhat-e magyar katona Irakban?"
2003. szeptember 18.

Rostoványi Zsolt, a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének vezetője
Dr. Szenes Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke
Dr. Simicskó István, az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának alelnöke

Előadásunk hazánk szerepvállalását vizsgálta a terrorizmus elleni háborúban, különös tekintettel a szeptembertől Irakban szolgálatban álló magyar zászlóalj helyzetére. Felkért előadóink közül elsőként Dr. Rostoványi Zsolt, a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének vezetője a témát általánosabb keretekből, nemzetközi összefüggésekből közelítve meg, vázolta fel az iraki politikai helyzetet: kiemelte a békefenntartás nehézségeit, a felszínre tört ellentétek hátterét, amelyek jelentős szerepet játszanak a jelenlegi politikai instabilitás előidézésében.

Dr. Szenes Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke referátumában a kiszállított magyar zászlóalj felkészítését, feladatait, az országban való elhelyezkedését, technikai felszerelését foglalta össze kivetített térképek, ábrák és grafikonok segítségével, külön kitérve a magyar katonák állomáshelyének és mindennapi életük ismertetésére. Dr. Simicskó István, az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának alelnöke rámutatott arra, hogy a jelen iraki politikai helyzet leírására megfelelőbb lenne a béketeremtés kifejezést használni a békefenntartás helyett. A magyar zászlóalj felkészítésével és felszerelésével kapcsolatban számos kételyének adott hangot. A továbbiakban az előadók egymás referátumaira reagáltak, jelentős időt szentelve az Egyesült Államok térségbeli geopolitikai törekvéseinek az elemzésére.

Copyright © RÉSZ © ELTE-ETTDK © Europa Varietas Alapítvány
© Minden jog fenntartva.

A RÉSZ engedélyével. Az Euroatlanti Esték Előadássorozat archívuma, video és hangfelvételei a RÉSZ tulajdonát képezik. Tilos az anyagok engedély nélküli teljes vagy részbeni felhasználása, beleértve a jelen weboldal anyagát is.