You are here

Andrássy Szalon

Európai Unió az ír népszavazás után
Andrássy Egyetem Budapest - 2009. november 11., 17:30 csütörtök

Előadók, résztvevők:
Cecilia Björner svéd nagykövet,
György Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete vezetője,
Iván Gábor, a Külügyminisztérium szakállamtitkára,
Jeszenszky Géza, volt külügyminiszter, egyetemi magántanár,
Dermot McGauran, az ír nagykövetség első titkára
Pállinger Zoltán, az Andrássy Egyetem professzora

Az Europa Varietas Intézet tagjai közül dr. Varga Gergely, Holdonner Róbert László, és Dr. Türke András az Andrássy Szalon alapító tagjai.

Cikk
Új független külpolitikai szalon nyílik Budapesten
Kitekinto.hu
2009.11.05.

Az Andrássy Gyula Külpolitikai Szalon azzal a céllal indul el, hogy népszerűsítse a külpolitika és a nemzetközi kapcsolatok területét, hozzájáruljon a magyar külpolitika előtt álló kihívások, az uniós csatlakozás okozta változások megértéséhez, illetve, hogy fórumot teremtsen a magyar külpolitika szereplői, formálói és elemzői számára.

Meghívás

Az első rendezvényt november 11-én 17 óra 30 perckor ünnepélyesen az Andrássy Egyetemen nyitják meg, melynek témája az "Európai Unió az ír népszavazás után", kerekasztal beszélgetés Cecilia Björner svéd nagykövet, György Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete vezetője, Iván Gábor, a Külügyminisztérium szakállamtitkára, Jeszenszky Géza, volt külügyminiszter, egyetemi magántanár, Dermot McGauran, az ír nagykövetség első titkára és Pállinger Zoltán, az Andrássy Egyetem professzora között.

Az Andrássy-szalon

A szalon minden érdeklődő számára nyitott és ingyenes, állandó meghívott vendégei között megtalálhatók külpolitikai és európai uniós döntéshozatalban részt vevő szakemberek, neves kutatóintézetek vezető munkatársai és az egyes értelmiségi csoportok véleményformáló tagjai.

A szalon olyan fórumot kíván biztosítani, ahol az egyes területek előadói gondolataikkal, javaslatokkal, tapasztalatuk átadásával tudják segíteni a külpolitika fontosságának elfogadtatását, a magyar külpolitika alakítását, illetve a közép-európai regionális kapcsolatok fejlődését. Másfelől – közvetett módon – egy egységes, kormányokon átívelő, határozott magyar külpolitikai irányvonal kialakulásához kíván hozzájárulni.

A szalon keretein belül szemeszterenként 5–6 tematikus rendezvény kerül megszervezésre. Az egyes előadások után állófogadás ad lehetőséget arra,hogy egy pohár bor, tea vagy kávé mellett az adott témáról kötetlen beszélgetést is folytatni lehessen, ezáltal is szeretnék továbbgondolkodásra ösztönözni a résztvevőket.

Kik állnak a Szalon mögött?

Az Andrássy Gyula Külpolitikai Szalon alapítói és szervezői a Politológiai Párbeszéd Társasága, a Politikon Intézet, médiapartnere a Kitekintő külpolitikai hírportál, házigazdája és együttműködő partnere az Andrássy Egyetem. A szalon rendezvényeinek színvonalát kiemelkedő – külpolitikával foglalkozó – szakemberekből álló Szakértői Testület biztosítja.

Az Andrássy Gyula Külpolitikai Szalon szervezői nemzetközi kapcsolatokkal és külpolitikával foglalkozó fiatal szakemberek, a társadalomtudományok doktorai, PhD aspiránsok, egyetemi és főiskolai oktatók, kutatók.

Miért pont Andrássy?

Andrássy Gyula a 19. századi Közép-Európa kiemelkedő egyénisége, Magyarország miniszterelnöke, majd a Monarchia közös külügyminisztere, a Realpolitik művésze. Andrássy egyszerre volt forradalmár és függetlenségpárti, majd később kiegyezés- és monarchiapárti. Azon kevesek egyike, aki képes volt összeegyeztetni patriotizmusát európai világlátással, akinek munkássága mindenki számára követendő példa lehet, miképp az nem is értelmezhető a 20. és 21. századi magyar politikai törésvonalak mentén.